NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Kisokos

Általános fogalmak

 

Táplálkozás

A test ellátása tápanyagokkal, amelyek ahhoz kellenek, hogy fenntartsák az életet: energiát biztosítsanak és megadják a test újjáépítéséhez szükséges fehérjéket, zsírokat és vitaminokat, ásványi elemeket és nyomelemeket.

Anyagcsere

Testi energiatermelő folyamat, amely során a test a tápcsatornából felszívódott tápanyag és a szervezetbe bejuttatott oxigén segítségével a sejtek szintjén felszabadítja a tápanyagban felvett energiát, és azt felhasználja saját működési folyamatainak energiaellátására. Ebbe beletartozik a test újjáépítési folyamatainak és zsírégetési képessége is.

Hormonok

Vérben szállított nedvek, amelyeket belső elválasztású mirigyek termelnek. Az élő szervezetben folyamatos, lassú szabályozást végeznek, és az idegrendszerrel együtt összehangolják a szervrendszerek működését.

Hormontermelő mirigyek

Vérben keringő nedveket termelő szervek egy élőlény szervezetében.

Idegrendszer

Ingerületvezető rendszer az emberi testben. Az idegsejtek összefüggő rendszert alkotó hálózata, amely a szervezetet egységbe kapcsolva az elme hatására irányítja az egyes szervek, izmok működését, illetve az agyba vezeti, és az elméhez továbbítja a környezetből érkező érzetek keltette ingerületeket.

Emésztőrendszer

A táplálékot feldolgozó szervek együtt. Ezek a szervek részt vesznek a táplálék felszívódó formára bontásában, továbbításában, a visszamaradt hasznosítatlan salakanyag összegyűjtésében és eltávolításában.

Sejt

Alapvető élettani egység egy élőlény testében.

Sejtanyagcsere

A sejt élettani folyamatainak egésze. Ez magában foglal minden olyan folyamatot, amely szükséges a sejt – és ezen keresztül az egész test – életben maradásához.

Zsír

Tárolt energia a testben. Olyan testszövet, amelybe a túlzott szénhidrátfogyasztás következtében a vérben felhalmozódott cukorból keletkezik azért, hogy a testet megvédje az éhezéstől és a stressztől. A zsír szükséges még az idegrendszer és más testszövetek, sejthártyák és váladékok (például hormonok) előállításához is.

Zsírban gazdag

Sok zsírt tartalmazó.

Fehérje

A test szöveteit felépítő alapvető anyag. Táplálékként történő bevitele fontos a test felépítése és újjáépítése szempontjából.

Fehérjében gazdag

Sok fehérjét tartalmazó.

Szénhidrát

Energiát adó anyag, amely az emésztés és felszívódás után növeli a vércukorszintet. Ha a vércukorszint túl magassá válik, akkor ez a cukor hajlamos zsírszövetként lerakódni a test különböző részein. Ezért fontos, hogy a szénhidrát tartalmú ételek milyen gyorsan szívódnak fel. Ha a szénhidrát növényi rostokkal együtt kerül be a szervezetbe (főleg nyers zöldségek formájában), akkor annak emésztése és felszívódása lassú, ami nem növeli jelentősen a vércukor szintjét. Amennyiben ez a szénhidrát rostok nélkül vagy finomított formában (cukor, fruktóz, gyümölcslé, alkohol, kenyér- és tésztafélék vagy keményítőben gazdag ételek, például burgonya, rizs) kerül be, úgy azonnal megnöveli a vércukorszintet, ami hosszú távon elhízáshoz vezethet.

Szénhidrátban gazdag

Sok szénhidrátot tartalmazó.

Betegség

Rendellenes testi állapot, amikor a test működése eltér az egészségestől. Ez a test működési zavara vagy hiányossága, illetve amikor ezek következtében a test olyan káros elváltozása lép fel, ami miatt külső segítségre van szükség az élettanilag jó állapot, az egészség helyreállításához.

Gyógyulás

Egy élőlény egyre egészségesebbé válása. Ez magában foglalja a beteg állapotok megszűnését, és a test önújjáépítő folyamatainak működését, illetve az ilyen folyamatok elősegítését.

Feldolgozott étel

Bármilyen emberi fogyasztásra előállított étel, amelyben az élelmiszeripari munkafolyamat során a benne levő eredeti tápanyagok nagymértékben károsodtak, illetve ezeket a munkafolyamatok során már teljesen megsemmisítették. Ebbe beletartozik minden olyan ízfokozó, színező- és adalékanyag, tartósítószer használata is, amely mind ízesebbé és eladhatóbbá teszi az elkészített ételt vagy élelmiszert.

Tiszta étel

Eredeti tápanyagtartalmát megőrzött étel, amelyet az élelmiszeripar tömegtermelése érintetlenül hagyott. Így nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehérjét, ízfokozót, tartósítószert, színező- és más adalékanyagot. Az ilyen ételt nem hőkezeltek annyira, hogy a benne levő természetes vitamin- és enzimtartalom jelentősen csökkenjen. Nincs benne gyári vitaminkészítmény sem.

 

készítette: Szabados Pál a WikiSzótár.hu szócikkei alapján

 

Anyagcsere folyamatok - Alapvető meghatározások

 

Anyagcsere vagy metabolizmus:

Azon folyamatok összességére utal, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot feldolgozza. [A metabolizmus a görög 'metabolé' szóból ered, melynek jelentése 'változás, változtatás'.]

Aminosavak:

Az aminosavak szerves molekulák, melyek összekapcsolódva fehérjéket alkotnak.

Fehérje vagy protein:

A fehérjék az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem a sejtek, izmok, bőr, belső szervek stb. legfontosabb építőelme. [A protein a görög 'proteios, protos' szóból ered, melynek jelentése 'elsődleges, fő'.]

Zsír, zsírok:

A zsír szilárd vagy folyékony, általában szagtalan, íztelen, sikamlós anyag. Növényekben és állati szövetekben találhatóak. A zsírok hosszan tartó, magas minőségű energiaforrást biztosítanak.

Szénhidrát, szénhidrátok:

A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor. Bonyolultabb kombinációja a keményítő, legbonyolultabb formája pedig a rostok vagy cellulóz-félék. A szénhidrátok gyorsan felhasználható, ámde rövid ideig tartó energiaforrást biztosítanak.

Cukor:

A cukor a szénhidrátok legegyszerűbb formája, általában édes anyagok (kristálycukor, gyümölcscukor, tejcukor, stb.), és különböző növényekben találhatók.

Keményítő:

A keményítők bonyolultabb összetételű szénhidrátok. A keményítő fehér, porszerű anyag, ami a burgonyában, kukoricában, búzában és egyéb magvakban található. A szervezetben egyszerűbb szénhidrátokra, cukrokra bomlik. A keményítő gyorsan képes energiát adni, és zsírrá alakítható át.

Rostok:

A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok (zöldségek), de ugyanakkor segítik az emésztést és tisztítják az emésztőrendszert. A bennük lévő kis mennyiségű cukor által csak kevés energiát adnak.

Vércukor:

Az emésztés folyamán az összes emészthető szénhidrátféle - a rostok kivételével - egyszerű cukorrá bomlik (glükóz). Azért hívják vércukornak, mert a véráramon keresztül tud eljutni a sejtekhez. A szénhidrátokon kívül a szervezet más anyagokból - főként zsírból - is képes a vércukor előállítására. Ebben az esetben beszélünk zsírégetésről.

Hormonok:

A hormonok a nyirokrendszerben, különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott biológiai funkciókat látnak el. Gyakorlatilag hormonok szabályoznak mindent, ami kívül és belül történik a szervezetben. Az egész hormonrendszer egy összefüggő egységet alkot. Ezért bármilyen változás egy hormon szintjében változást jelent az összes többi hormon szintjében is. Léteznek építő (anabolikus) és lebontó (katabolikus) hormonok. Ezek egymáshoz képest egy mérleghinta két oldalán helyezkednek el, így ha az egyik csoport szintje felmegy, akkor a másik lemegy. Ettől függően a testet és a szervezetet vagy építik, vagy lebontják.

Inzulin:

Az inzulin egy anyagcsere szabályzó hormon, melynek sok életbe vágó funkciója van. Az inzulin többek között segít a szervezetünknek a cukor és szénhidrátok felhasználásában. Egyik fő funkciója a felesleges szénhidrátok zsírrá alakítása, azok tárolása.

Glukagon:

A glukagon egy másik anyagcsere szabályzó hormon, az inzulinnal ellentétes funkciókkal. A glukagon fő funkciója a testzsír lebontása, majd annak energiává való átalakítása.

Mi a glutén, mi az a gluténérzékenység? 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/12041/glutenintolerancia

Mik a lektinek?

http://www.tenyek-tevhitek.hu/lektinek-es-betegseg.htm

Mi a fitinsav? Miért kerüljük a magas fitát tartalmú ételeket?

http://www.tenyek-tevhitek.hu/fitatok_es_fitinsav-amit_erdemes_tudni.htm

Mi a pajzsmirigy alulműködés?

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/pajzsmirigy-alulmukodes/75

Mi az inzulinrezisztencia?

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/inzulinrezisztencia/765

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás