A tápanyagbőség azt jelenti, hogy magas tápanyagsűrűségű - azaz vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag- ételeket eszünk, és hogy mik is a tápanyagokban leggazdagabb alapanyagok, ételek?
A tengeri élőlények, a máj, velő, csontokból főtt levesek, a színes zöldségek, zöld színű zöldségek, gumós zöldségek, gluténmentes gabonafélék, mint pl. a rizs, hajdina, köles.
A májban, tojássárgájában lévő A és D vitamin segíti a hormontermelő mirigyek jó működését, a fogak, bőr, szem, haj, nyálkahártyák, csontok regenerációját és növekedését és a bélműködést is, a cinkkel együtt pedig maximalizálják az immunrendszer hatékonyságát.
Hiányában anyagcserezavarok, látásproblémák, fogak romlása léphet fel. A kolin (tojás, máj) várandósság alatt nélkülözhetelen, de ez elmondható az összes itt felsorolt vitaminról és mikrotápanyagról.
A belsőségekben található B12 vitamin is vérképző, energianövelő, bőrszépítő hatással bír, hiányában pedig fáradtság, ingerlékenység, sápadtság borítékolható.
A szintén májban, de brokkoliban, dióban, spenótban is jelenlévő E-vitamin fiatalít, hormonrendszert támogat, izmok, szív, idegek májműködést javít, ha nincs, akkor gyorsan öregszünk, érrendszeri gondjaink és idegrendszeri panaszaink lehetnek.
A vas fontosságát talán nem is kell bemutatni, hiányában vérszegénység, sápadtság, enerváltság mutatkozik.
A tengeri élőlényekben lévő jód, szelén és omega 3 a pajzsmirigy jó működését támogatja - az alulműködő pajzsmirigyből eredő energiahiányt sokszor koffeinnel akarják pótolni, ami méginkább pajzsmirigyproblémákat okozhat - amivel sokkal jobb anyagcserét érhetünk el.
Hiányukban kezelhetetlen fáradtság, energiahiány, motiválatlanság és testszerte gyulladások keletkezhetnek.
A gyökérzöldségekben, gumósokban, tápiókában és zöldbanánlisztben, a hűtött rizsben lévő rezisztens keményítők változatlan formába haladnak végig az emésztőrendszeren, ezért nevezzük őket 'rezisztenseknek'.
Javítják az inzulinérzékenységet, alacsonyabb vércukrot csinálnak, szupertáplálékai a támogató baktériumflóránknak, amivel az immunrendszerünket erősítik. A rezisztens szó azt jelenti: ellenálló.
A 12 órán át hűtött rizs, rizstészta, krumpli is rezisztens keményítőforrás. Maximum langyosításig tartja meg ezt a tulajdonságát.
A brokkoliban, káposztafélékben lévő indol 3 karbinol csökkenti a ma már férfiakat is érintő ösztrogéndominanciát. Őket hívjuk keresztesvirágzatúaknak.
A zöld levelesekben, spenótban, céklában lévő folát pedig nem csak terhesség előtt és alatt kötelező, de csökkenti a vérnyomást is. Kívülről is csak metil-folát formájában érdemes pótolni, ha szükséges.
Alaplé/ Terápiás csontleves - tele van kollagénnel, kalciummal, emésztőrendszer regeneráló, bőrfiatalító, csontok, ízületek jó barátja.
A fermentált zöldségek természetes probiotikumok - segítenek helyreállítani a bélflórát, szervezetünk számára könnyebben hozzáférhetőek a zöldségekben levő vitaminok és ásványi anyagok, magas enzim- és rosttartalmuk hatékonyan segíti az emésztést, IBS, reflux, bélgyulladás, gyomorpanaszok, puffadás esetén hatékony kiegészítői a terápiás étrendnek és segítenek szinten tartani a vércukorszintet, így csökkentik az étvágyat.