NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Állandóan koffeinhez nyúlsz, ha fáradt vagy? Ezért ne tedd! 2018.10.04.

Azt mondják a koffein pörgeti az anyagcserét és zsírégető hatású. Ez van legalábbis köztudatban. A koffein rövid távon pörget, hosszú távon pedig kimerít. A koffein méreg. Egy erős növényi toxin, ami függőséget okoz.no

A kávé, az energiaitalok, az edzés előtti pörgetők mind ezt a függőséget használják ki, hogy újra és újra, egyre nagyobb dózisban nyúljunk utánuk.
Mert ugyanannak a felspanolt érzésnek az eléréséhez mindig egyre többre lesz szükségünk.

A pajzsmirigyet, a mellékveséket előbb pörgeti, majd a kifáradásukat, ezáltal az alultermelésüket okozza.sad Ez egyébként az alkoholra is igaz, csak azt kevesebben tolják napi szinten. (az alkoholisták nagy része pajzsmirigyalulműködéses - érdekes összefüggések vannak) De most maradjunk a kávé okozta függőségnél.

Más forrásokból idéznék:

,,A koffein az egyik fő oka a mellékvese-kimerültségnek. Ez azért van így, mert ez stresszes állapotot eredményez a mellékveséknél. A reggeli csésze kávéból ugyan lehet, hogy energiát nyerünk, viszont ez nagy dózisban vagy túl gyakran bizony káros is lehet, mivel a mellékveséket adrenalin termelésre ösztönzi.

 Ráadásul a kávéból származó energia egy rossz fajta energia, mivel hosszú távon nem fenntartható. A rendszeres kávéfogyasztóknak egyre erősebb és erősebb, illetve egyre több és több kávét kell fogyasztaniuk, hogy ugyanazt az élményt kapják, mivel a mellékvese egyre inkább kimerültté válik.

Nyilván az okok között az érzelmi és szellemi stresszt is fel lehet sorolni. Egy boldogtalan kapcsolat, a munkahelyen a nagy nyomás, egy újszülött gondozása - ezek mind hozzájárulhatnak a legyengült mellékvesékhez.''

Honnan lehet megmondani, ha a mellékvese kimerült? A fáradtság.hu-n is olvasható:

A mellékvese-kimerültség leggyakoribb tünete a fáradtság általános érzete, illetve a lelkesedés hiánya. Az ebben az állapotban szenvedőknek egyre nagyobb mennyiségű koffeinre van szükségük vagy más stimulánsra ahhoz, hogy ébernek és energikusnak érezzék magukat, de hosszú távon ezek a szerek kontra produktívan hatnak.no

Sajnos a mellékvese-kimerültséget csak egy maroknyi orvos ismeri fel és sokszor nem a kiváltó okot, hanem csak a tüneteket kezelik.sad Pedig vannak igen jellemző, árulkodó jelek is:

-  a személyek küzdenek a reggeli felkeléssel

-  úgy érzik, hogy képtelenek fent lenni este 6 után

-  többet isznak kávét és koffeintartalmú italt, mint mások

-  állandóan vágynak a nassolásra

-  túlterheltnek érezhetik magukat

-  túl sokat edzenek, mert szeretik az energia és vitalitás érzését az edzések során, azonban végső soron ezzel még több stressz nehezedik a         mellékvesékre.'

Én nem azt mondom, hogy nem lehet néha 1-1 kávét meginni, de amikor már kávé nélkül nem érzünk energiát, ott már gáz van.

A mellékvese-kimerültség esetében is van megoldássmiley, segíteni tudunk benne:

www.bocsiviki.hu
 

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás