A rozs titkai... 2020.08.02.

Egyre több étkezési naplóban látom mostanában a rozskenyeret, mintha reneszánszát élné.

Azt tudtátok egyébként, hogy a rozs az egyik legmagasabb gluténtartalmú gabona?

Én személy szerint sosem vonzódtam hozzá, de sokaknál olvasom, hogy szeretik, hogy egészségesnek gondolják. A glutén miatt nálunk a rozs teljesen ki van lőve, nem tudom ajánlani senkinek. Ezt eddig is tudtuk.

 

És mi az a lila, fityegő undormány a kalászon a fotón?

Mesélek egy érdekességet a rozsról. Biztos sokan hallottatok már erről. De aki nem, annak meg tök jó sztori. Nem teljesen a gluténnal kapcsolatos.

Hogy függ össze a boszorkányság a rozzsal?

 

A középkorban a francia és német területeken évszázadokon keresztül rendesen bolondjárványok sepertek végig.

Az emberek tömegesen hallucináltak, vizionáltak, viszkettek, vergődtek, szemeket forgattak, önkívületben vonaglottak az utcán. Állítólag sokan a halálig nyomták a furcsa táncot. Az áldozatok azt nyögték, hogy olyan érzésük van, mintha belülről kardokat forgatnának a testükben és mintha a hangyák bemásztak volna a bőrük alá.

Az ujjaik, lábujjaik valóban elfeketedtek, konkrétan elüszkösödtek és amputálni kellett, ami az akkori higiéniára való tekintettek kicsit sem volt megnyugtató megoldás...

Az egész jelenség rendkívül bizarr és ijesztő volt, de az a keresztény felfogás egyfajta spirituális eseménynek tekintette, valamiféle tisztítótűznek vagy rontásnak, illetve teljesen érthető módon egyenesen boszorkányságnak titulálta.

Joggal kezdődött hát el a boszorkányüldözés. Elég furcsa volt, hogy csak bizonyos vidékeken pusztított a boszorkányjárvány és ez utalt is a feketemágiára.

Meg volt olyan is, hogy évekre eltűnt, aztán tízezrek váltak újra ‘démonná’.

 

Úgy tűnt, hogy lehetetlenség védekezni a rontás ellen.

Mindannyian tanultunk a középkori boszorkányságról, a boszorkányok üldözéséről, de arra nem emlékszem, hogy az okokról a történelemkönyv valaha említést tett volna.

Évszázadok múlva derült ki... És tudjátok mi volt az? Nem fogjátok elhinni. A rozs! Az akkori legkedveltebb, legelérhetőbb gabonaféle. Illetve nem pont a rozs, hanem a rajta lévő lila valami.

Lehet hogy az élet már ekkor figyelmeztet, hogy ne egyék az emberek annyira kenyeret... - ez poén.

 

Képzeljétek el, az történt, hogy a rozsszemeken élt egy kórokozó, egy gombafajta, amit anyarozsnak neveznek. Ez egy nagy, szemmel is látható, 2-5 centis kinövés a kalászon és annyira össze van nőve vele, hogy 130 évvel ezelőttig azt hitték, hogy a kalász része.

Az anyarozs minden gabonafélén megtelepszik, de a rozs a kedvence.

Giga koncentrációban tartalmazza az ergatomin nevű alkaloidát, ami pár nap, esetleg hét alatt fejti ki azt a brutális hatást, ami a fentebb leírt boszorkányság összes tünetét okozta. Egy súlyosan hallucinogén, emberi testre végzetes hatású anyagról van szó...

 

Na és mit gondoltok mi történt? A teljes kiőrlésű (!!!) rozsszemeket az anyarozzsal együtt beleőrölték a lisztbe, majd belesütötték a kenyérbe.

Az anyarozs a csapadékosabb, hűvösebb tavaszokon burjánzott el, a boszorkánygócokat tehát ezeken a részeken lehetett megtalálni, a szegények körében gyakrabban, mert nekik egyáltalán nem volt más ennivalójuk.

Az milyen durva, hogy a leghíresebb, boszorkányper, a Salemi boszorkányper oka is pusztán az anyarozs okozta tömeghallucináció volt.

 

És hogy végül mi oldotta meg a problémát? Nagyrészt a kovász.

Ami egyébként most is hiányzik a nagyipari kenyérgyártás folyamatából és ez a tényező, habár más okból, de elég markánsan összefügg a kenyér okozta problémákkal.

A kovász ugyanis megölte a gombát, elpusztítva vele együtt a gyilkos alkaloidáját.

Az utolsó anyarozs mérgezés nem is annyira régen, 1951-ben pusztított Franciaországban, 200-ból 50 embert gyogyóba vittek, ketten nem is élték túl.

 

És ugyan a néhány évtizeddel ezelőtt felfedezett egyik legdurvább utcai drognak is ez a hatóanyaga, ezzel együtt, mint minden átoknak, az anyarozsnak is vannak jótékony hatásai. Gyógyszerként méhösszehúzó, érösszehúzó hatása van. Innen az eredeti neve, a Mutterkorn is, ami az Anyarozs tükörfordításban, ami az anyaméhre utal.

 

Na, a nagyon érdekes, ám kissé mégis nyomasztó sztori végső konklúziója számomra: bizti, hogy nem eszek rozskenyeret továbbra se, ha teljes kiőrlésű, akkor meg pláne se nem, mert a különböző mikotoxinok, a gombamérgek a tárolás miatt a mai napig ott vannak a gabonaszemeken, még ha nem is anyarozsból kerülnek már bele.

 

Nekünk egyébként nincs ilyesféle gabonánk, teljes kiőrlésűek sem, ezzel együtt mikotoxinjaink sem és bízunk benne hogy egyébként sem lennénk hasonló veszélynek kitéve manapság.

 

Mi a mezőgazdaság kialakulása előtti időkben hiszünk. Szuperül elvagyunk gumókkal, gyökerekkel is és némi fehér rizzsel.

Várunk téged is minden fronton, a Kitchen of Healthben, a Konyhán és a személyre szabott, online táplálkozási Tanácsadással.

Jelentkezz be Te is!

 

Források:

https://m.origo.hu/tudomany/20180424-a-kozepkorban-szent-antal-tuzekent-emlegettek-a-rejtelyes-es-rettegett-megbetegedest.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Anyarozs

https://index.hu/tudomany/til/2017/11/26/anyarozs_latomas_boszorkanysag_gombafertozes_kenyer/

https://www.magyarkurir.hu/hirek/szerzetesek-asztalanal-kiallitas-test-es-lelek-taplaloirol

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_salemi_boszork%C3%A1nyperek

https://en.wikipedia.org/wiki/1951_Pont-Saint-Esprit_mass_poisoning

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/fermentacios/ch02s05.html

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás