Táplálkozási típusok

MIK AZOK A TÁPLÁLKOZÁSI TÍPUSOK?

 

Azt szeretném, hogy megértsétek, hogy mi alapján dolgozunk. Hogyan működök, miért működik jól ez a dolog és hogy hogyan tudhatjátok meg, hogy melyik típusba tartoztok.

Azt gondolom, hogy mindannyian látjátok és tapasztaljátok, hogy mennyire nem vagyunk egyformák és mennyire különbözőképpen tudunk reagálni ugyanarra az étrendre. Akár egy családon belül is van, aki kövér lesz a megszokott étrendtől, van, aki pedig sovány marad.

 

MIÉRT IS VAN EZ?

 

Ahogy a magasságunk, a bőrünk színe, a szemünk, a hajunk, a mentalitásunk, a reakcióink, ugyanúgy az anyagcsere faktoraink is különböznek egymástól. 

Az anyagcserénk egy hihetetlenül összetett, finomra hangolt gépezet, ami magába foglalja az idegrendszerünk, emésztőrendszerünk és a hormonjaink komplex működési folyamatait is. Mindannyiunknak másképp működik, másra reagál, másra van szüksége.

Anyagcsere típusokat különböztetünk meg.

Máris írok erről bővebben is, de tudnotok kell, hogy az anyagcseretípusotok meghatározásakor a következő tulajdonságaitokból indulunk ki:

- idegrendszer

- sejtek égetési sebessége

- hormonális jellemzők

- vércsoport

Nem, ehhez nincs vérvétel. Ezeket a faktorokat egy általam erre összeállított kérdőívvel, fotókkal és táplálkozási naplóval határozzuk meg.

Ha nagyon szétszednénk, akkor rájöhetnénk, hogy a hormonális variációk, a vércsoport különbözősége, az egyéni sajátosságok miatt valójában több mint százféle anyagcsere típust lehet megkülönböztetni. Persze ennyire nem szedjük szét, nem lenne ésszerű, maradunk az alapoknál, ami azt jelenti, hogy:

Idegrendszerileg 3 féle típus létezik, égetőrendszerileg szintén, vércsoportból 4 féle van, és a szintén 4 féle hormontípus a kettős dominanciák miatt keveredhet.

Lényeges infó lehet, hogy a módszer alapjául szolgáló metabolic typing atyjának az amerikai William L. Wolcott -ot említik, de valójában már évezredek régóta történtek felismerések arra, hogy mi, emberek, mennyire másképp reagálunk ugyanarra az ételre.

Ez a módszer nem fogyókúra.

Ennek nincs vége, ez egy életre szól, egy életen keresztül kell egyre jobban és jobban figyelnünk magunkra, a jelekre, reagálni, változtatni, finomítani.

Ennyire nem vagyunk tehát egyformák. Ez nem egy elcsépelt mondat. TÉNYLEG NEM VAGYUNK EGYFORMÁK.

Annyiféle táplálkozási irányzat ütötte már fel a fejét a világban, hogy nagyon könnyű a típusunkkal ellentétes módszerre állni, hiszen a kolléganőnek bevált, vagy olvastuk, vagy láttuk a tévében, hogy AZ a tutti módszer.

Ezek a próbálkozások végképp kibillentenek a kényes egyensúlyból és elkezdődik az anyagcsere lassú (vagy gyors) tönkretétele.

A hízás ennek csak egy tünete.

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy ez a legnagyobb problémánk, de nem ez az. A legnagyobb probléma az, hogy az egészségünkkel játszunk.

Az anyagcserénk rugalmasságával játszunk, ami egyszer csak meg fog szűnni. Kinek hány rossz diétás, fogyókúrás próbálgatás után.

 

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve tehát vannak a fehérje (zsír)-típusú és a szénhidrát- típusú anyagcserével rendelkező emberek.

Ebben nincs még benne a hormontípus és a vércsoport.

 

Többféle fehérjetípus és többféle szénhidráttípus létezik, de ha már azt tudja magáról valaki, hogy ő fehérje- vagy szénhidráttípus-e és hogy ehhez hogyan és mit kell ennie, félig nyert ügye van.

Ha viszont a táplálékod nem egészíti ki ezeket az anyagcseretípusod által generációkon át megszokott igényeket, az egészséged romlani fog és mellékesen hízni fogsz. Alapvetően a leginkább elrontani úgy lehet, hogyha a táplálkozási típusunknak ellenkezőleg eszünk. Ha például te szénhidráttípus vagy és paleózol, vagy mondjuk fehérjetípusként vegetáriánus vagy, esetleg 'rizscsirkézel' zsír nélkül. Ha a táplálkozási típusodnak megfelelően eszel, már nagy bajod nem lehet.

Ez az alap. A többi csak csak ez után jön.

 

HONNAN TUDHATOD MEG A TÍPUSODAT?

 

2 féle lehetőséget állítottam össze:

 

  1. A felső menüsorban található Tesztet alaposan és átgondoltan kitöltve azonnal megkapod az eredményedet. Ez AUTOMATIKUS, tanácsadó keze munkája nincs benne, az eredmény a te válaszaidon múlik.

Mit kapok? (hamarosan....!)

 

  1. A szintén felső menüsorban található Tanácsadás gomb alatt beregisztrálsz hozzánk és bejelentkezel személyre szóló Ajánlás kérésére. Ez hosszabb, pontosabb, tanácsadó által, a te sajátosságaidra megírt anyag, erre viszont várni kell, mert naptár szerint haladunk.

Mit kapok? Kattints ide!

 
Partnerek

Kosár

Összesen $39.96

Megrendelés

Bezárás