NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Tejallergiásként a tejtermékekről 2019.05.20.

Móni, a jobbkezem értekezése a tejtermékekről.

 

1.  Saját eset bemutatása


            Szerencsés fiatalnak mondhattam magam. 15 éves koromig semmilyen allergia tünete nem jelentkezett nálam, pedig a családom nagy része, például asztmás volt. Nálam 15 évesen jelentkezett az ételallergia első tünete, egyik napról a másikra. Innen egy hosszú utat jártam be addig, mire sikerült rájönni az igazi okra.

Voltunk kórházban, ahol kivizsgáltak. Az orvosom nem tudta megmondani, hogy milyen okból, de nem tudta lebontani a szervezetem a húst. Vidéki lányként ez nagyon ledöbbentett engem és a családomat. Úgy voltam vele, ha így jól leszek, akkor nem eszem húst. Ezt tartottam is 5 éven keresztül. A tüneteim egy része elmúlt, de nem minden. Úgy voltam vele, hogy ez így marad. Nem gondoltam, hogy egyszer újra eszem húst és nem lesz tőle bajom. Az viszont fel se merült bennem, hogy egy teljesen más alapanyag elhagyásával minden tünetem elmúlik. Szerencsémre így lett!

2015 ősz végén megismertem egy táplálkozási tanácsadót, Bocsi Vikit. Ő kiutat mutatott számomra az ellentmondásoknak az étkezés kapcsán. Elmondta nekem és logikusan levezette, hogy miért a tejtermék a „ludas”, az én esetemben. Megértettem, hogy elsőként el kell hagynom a tejtermékeket, majd erősíteni a gyomromat. A következő nyáron már sokkal jobban éreztem magam. Ami engem nagyon meglepett, hogy elkezdtem kívánni a húst. Az 5 év húsmentes életmód mellett, teljesen elszoktam tőle, egyszerűen nem éreztem késztetést. 2016 nyarán, viszont úgy éreztem, hogy szükségem van. Így egyik este halat ettem, ami csak a sütőben volt megsütve, kis sóval a tetején. A mai napig emlékszem annak az első falat halnak az ízére! Nem viccelek, amikor azt mondom, hogy könnyek szöktem ki a szememből a boldogságtól. Igaz csak pár falatot ettem akkor belőle, de akkor már tudtam, hogy nem kell a továbbiakban hús nélkül élnem.

2015 novemberétől fokozatosan elhagytam a tejtermékeket, teljesen a mindennapjaimból. Sokkal jobban lettem. A tüneteim egymást követve múltak el, szinte észrevétlenül. Ma már meg tudom állni, hogy ne egyek akár egy csokiból, ha tejet tartalmaz. Nem mondom, hogy mindig könnyű, de úgy gondolom többet ér az egészségem. Emellett már vannak olyan más kedvenc ételeim, amik kárpótolnak.


2. Vélemények a tejfogyasztásról

Napjainkban nagyon sok ellentmondásba ütközünk, amikor a tejtermék-fogyasztásról szeretnénk tudakozódni. Olvashatunk a napi fél liter ajánlott tejfogyasztásról, a tej káros hatásairól, illetve a tej nélkülözhetetlenségéről egyaránt. Hogy lehet az, hogy ekkora megosztással bír a tejfogyasztás napjainkban?

Ha egy kicsit messzebbről tekintünk a táplálkozásra és nem csak a tejtermékekre összpontosítunk, akkor megláthatjuk azt, hogy a gabona és húsfogyasztásban sem más a helyzet.

A táplálkozási piramissal kapcsolatban sincs teljes egyetértés. Még ezen is változtattak az elmúlt évek során. Az első élelmiszer-piramis 1974-ben jött létre. Azóta már több változata jelent meg, amiben az élelmiszer típusok egy része már máshol, más mennyiségben jelenik meg. Úgy vélem ez elgondolkodtató! Ha a dietetikusok ez alapján határozzák meg, hogy miből mennyit érdemes bevinnünk a szervezetünkbe naponta, akkor nem engedhetnék meg azt, hogy rövid idő alatt ennyi alkalommal újítsanak rajta. Az emberben azt az érzést kelti, hogy a szakemberek se biztosak abban, hogy mekkora mennyiségre lenne szükségünk az adott alapanyagokból.

A tejtermékek hatásairól több cikk is készült, amik ellentmondásba ütköznek. Míg az egyik oldal azt állítja, hogy napi szintű bevitelére van szükségünk belőle, addig a másik azt, hogy teljesen meg tudunk élni nélküle.

„Kedvező élettani hatásaiknak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegőrzésben is fontos élelmiszerek. Erősíthetik az immunrendszert és szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri-, a vastagbél daganatos betegségei, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében.” (https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21708/tej-es-tejtermekfogyasztas)

Ezeket a sorokat olvasva, már magam is nyúlnék egy pohár tejért, hogy megelőzzem ezeket a betegségeket. Ha a fenti állítás igaz, akkor miért lehet az, hogy egyre több ember ételallergiával küzd?

Természetesen megkülönböztetjük a tejcukor és tejfehér érzékenységet. Ha valakiről kiderül, hogy tejfehérje érzékeny, akkor teljes mértékben el kell kerülnie minden tejet tartalmazó ételt és italt. Ami meglepő számomra, hogy nem találtam arra semmi kutatást, hogy a tejallergiásoknak a fentebb említett betegségek nagyobb számban jelen lennének az életükben. Így kritikus szemmel tekintek az előbb felsorolt előnyökre.

A tejcukor érzékeny emberek, fogyaszthatnak laktózmentes termékeket. „A laktózmentes termékekről sokan úgy gondolják, hogy ezek is korunk egyik legújabb hóbortjai. Azonban ez korántsem igaz: a magyar lakosság 20-30 százalékát érinti a laktózérzékenység. A gyermekek mintegy 10 százaléka, vagyis mintegy 200 ezer fiatal szenved ettől az ételintoleranciától, és a számuk évről-évre nő.”

Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, akkor biztosan találunk már legalább egy fajta laktózmentes terméket. Emellett megjelentek már a növényi italok is, melyeket a tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatnak. Így ki lehet váltani a tejtermékeket az ételeinkben. Már nagyon sok recept megtalálható az interneten, amik tejmentesek, vagy növényi tejtermékeket tartalmaznak. Szerintem kisebb, otthoni kísérletezéssel a régi receptek nagy részében lehet alternatív megoldásokat használni, vagy egyszerűen el lehet őket hagyni.

            Vannak kutatások, amik a tejtermék fogyasztása ellen szólnak. „Karl Michaëlsson és munkatársai, a svédországi Uppsala University kutatói tavaly publikálták meglepő eredményeiket, miszerint a nagy mennyiségű tej fogyasztása nem erősíti, hanem egyenesen gyengíti a csontokat, sőt idő előtti elhalálozáshoz is vezethet.” 

Ha vannak ilyen eredmények, akkor ezekről miért nem tájékoztatják az embereket? Miért hallgatják el és miért állnak ki még mindig ugyanúgy a tej mellett? Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem, az előző idézet sorait olvasva. „A tej egyéb káros hatásai körüli aggodalmak annak hormontartalmával – pl. inzulinszerű növekedési hormon/IGF-1 – kapcsolatosak: elképzelhető, hogy megnöveli a korai pubertás, valamint a rák és a diabétesz kockázatát, elősegíti az acne-kialakulást. Ráadásul, ha a teheneket növekedési hormonnal kezelik, tovább nő a tejben az IGF-1 mennyisége. A tej IGF-1 tartalma miatti félelmek fő propagálója a német Osnabrück University kutatója, Bodo Melnik, akinek a New Scientistnek adott nyilatkozata szerint a tejre nem is úgy kellene tekintenünk, mint egyszerű tápanyagra, mivel a tej komplex bioaktív anyag, amit az evolúció a sejtnövekedés elősegítése céljából fejlesztett ki.” Nem gondolom, hogy ezeket a kutatási eredményeket figyelmen kívül kellene hagyni. Nem meglepő, hogy az emberek össze vannak zavarodva az egészséges táplálkozással kapcsolatban.

            Véleményem szerint nem könnyű ebben a témában dönteni, hiszen ellentmondásba ütköznek, maguk a szakemberek is. Én úgy vélem, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy szüksége van-e a tejtermékekre. A tejfehérje és a tejcukor érzékenységnek nagyon sok tünete lehet. Ha valaki puffad, hasmenéssel küzd, allergiája, asztmája van, vagy kirügyezik az arca bizonyos ételek fogyasztása után, akkor úgy vélem megér egy próbát, ha egy időre elhagyja a tejtermékeket. Figyeljen oda a saját teste jelzéseire!


3. Az étkezés tejallergiásként

Azt hinné az ember, ha nem eszik: sajtot, tejfölt, joghurtot, vajat, kefirt, túrót és tejet, akkor ki tudja kerülni a tejtermékek fogyasztását. Eleinte bennem fel sem merült, hogy minden terméknek a leírását, át kell olvasnom, mielőtt megvásárolnám. Jártam úgy, hogy olívabogyót vettem és csak a tünetek megjelenése utánam jöttünk rá, hogy megnézzük az összetevőket. A gyros húst is a saját bőrömön tanultam meg, hogy tejben pácolják, mielőtt kisütik, ezzel tartósítják. Ma már nem követek el ilyen hibákat. Ha leemelek valamit a polcról, a boltban, akkor rögtön az első, hogy megnézem miből készült.

            Mindig fenntartással szoktam menni egy új étterembe enni. A legtöbb esetbe ilyenkor nem tudom, hogy nekem is lesz-e lehetőségem választani valami olyan ételt, ami egyáltalán nem tartalmaz tejterméket. Az étlapokon fel szokták tüntetni az allergén anyagokat, de van ahol nem szokták külön a tejet, csak a laktózt. Kerültem már olyan helyzetbe, amikor az étteremben nem volt olyan főétel, ami megfelelő lett volna nekem.

            Szerencsére ismerek olyan helyeket a lakóhelyemen, ahova nyugodt szívvel be tudok ülni és nem csak rántott húst tudok rendelni sültkrumplival, vagy rizzsel. Ami inkább gondot okoz, ha elutazunk valahová. Olyankor mindig izgulok azon, hogy találjunk olyan ételt, amitől nem lesz bajom. Pedig nem olyan ritka a tejérzékenység. Nem csak hazánkban, de külföldön is egyaránt észrevehető, hogy az emberek egyre kevesebb tejterméket fogyasztanak.

            A legtöbb esetben itthon készítem el magunknak az ételeket. Ma már tényleg annyi féle növényi alapú készítmény van, amivel képes vagyok helyettesíteni a tejtermékeket. Emellett vannak olyan gépek is, melyekkel a saját háztartásunkban is tudunk, például kókusztejet készíteni.

            Véleményem szerint nem lehetetlen megoldani, hogy az ember nélkülözze az életéből a tejtermékeket. Nem mondom, hogy minden esetben könnyű, például egy meleg nyári napon, nehéz úgy elmenni egy fagylaltozó mellett, hogy nem ehet az ember fagyit. Ennek kiküszöbölésére szoktam készíteni magamnak házi fagylaltot. A tudat, hogy itthon majd én is ehetek és olyat, amitől nem lesz bajom, az erőt ad nekem. Így nekem is csak ideiglenes kell lemondanom valamiről, amit abban a pillanatban szívesen fogyasztanék, de később a fellépő tünetek miatt megbánnám.

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás