A szokások sokszor öröklődnek. A típusokkal együtt. Apai, anyai, nagyszülői ágról, ahogy láthatjuk az alkati jellemzőket is. Ebből következik, hogy nem feltétlenül a betegségre való hajlam öröklődik. A táplálkozási típus öröklődik, ami viszont hajlamosíthat bizonyos betegségekre.
Miért is nem egyformák a gyerekek, amikor az oviban egy csoportba járnak, és ugyanazt eszik naponta 4-szer? Mert otthon nem ugyanazt kapják vacsorára? Mert máshogy reagálnak ugyanarra a kajára. Ugyanúgy ahogy mi, felnőttek is.
Gyerekkorban még jó esetben magas a vitalitás, pörög az anyagcsere, ezerrel megy minden, pajzsmirigy, hasnyálmirigy tök újak, jól működnek, a növekedési hormon tombol. Ha viszont a gyerek a hormontípusa miatt hajlamos hízásra például a tejtermékektől, akkor a reggeli kakaótól és a délutáni joghurttól néhány év után mégis lassan elkezdhet bizony hízni. Pedig a gyümölcsjoghurt az egészséges, a reklám szerint is...
Mi azt tapasztaljuk, és abból szoktunk elindulni, hogy a gyerekek általában (nem mind!) egy nagyjából egyensúlyi táplálkozási típusról indulnak, onnantól kezdve, ahogy elkezdődik a hozzátáplálás. Mindent jól tolerálnak és elég sokáig nem is híznak. De azért attól is függően, hogy milyen testtípust (hormontípust) örökölnek. A hormontípus által okozott hízás pedig nagyban függ a szokásoktól. Ha az anyuka is hasonló alkat, hormontípus, nagy valószínűséggel lesz elnézőbb azokkal az ételekkel kapcsolatban, amiket ő is szeret, mit is hozzak fel példának, talán a tejtermékeket?
Aztán. A táplálkozási típus. Ki volt téve az ovinkban a faliújságra egy felhívás, hogy azonnal vigyük orvoshoz a gyereket, ha a felsorolt tüneteket észleljük, mert cukorbeteg lehet és az nem játék... na az tényleg nem játék. De mitől lesz cukorbeteg egy gyerek? Már ha nem veleszületett? Képzeljétek el, van aki már inzulinrezisztensen születik.
És most csak hangosan gondolkozom. Lehet, hogy van egy genetikailag örökölt, sokkal érzékenyebb hasnyálmiriggyel megáldott szervezete, egy nagyobb zsír/kevesebb szénhidrát-igényű anyagcseréje, ami bizonyos kor és bizonyos életviteli és étrendi behatások után szépen elkezd beállni neki. És őt főként szénhidrátokkal etetik, mivel az van előírva. Péksütemények, csoki, kakaó, müzli, lekvár, szerintem nem kell sorolnom...
Egy nagyobb szénhidrátigényű gyerek ezt valamennyivel tovább tolerálja. Előfordul, hogy szülő írja vagy meséli, hogy 10 éves kor körüli gyereke elkezd hízni. Lehet 8-9, de 12 is. Kettős dolog ez… Egyrészt könnyű még megfogni, mert, ahogy írtam, fiatal a test, nem lehet még talán annyira félrecsúszva. Másrészt viszont egy 10 év körüli gyereknél még nehéz motivációt találni.
Ez az első kérdés az ügyben. Mivel lehet motiválni arra a gyereket, hogy egyen egészségesen? A lányok lehetnek hiúak ilyenkor már, de azért ez sem törvényszerű. Én egyet tudok csak javasolni, ami tűnhet elcsépeltnek is már. Először is és lehet hogy elcsépelt, de akkor is igaz:
A SZÜLŐ TARTSA BE A HELYES ÉS TISZTA TÁPLÁLKOZÁS SZABÁLYAIT ÉS IRÁNYELVEIT.
Ez az alap, mert minden gyerek másol. Minket. Meséljetek nekik az ő nyelvükön a testük működéséről és ne egyetek olyat, ami nagy eséllyel neki sem jó. Úgyis megkapja máshol, szinte elkerülhetetlen, de otthon ne kapja. Mondjátok el nekik azt is, hogy miért. A gyerek tehát másol, mindent másol. Titeket másol, engem másol. Ráadásul élete első pár évében nem is tud mást enni otthon, mint amit tőletek kap. Nincs kire fogni. 2-3 évig biztos, hogy rajtunk múlik és az egész ekkor alapozódik meg, mármint a táplálkozási szokásai, ízlése.
Mutass neki példát! Tanulj, olvass a tested működéséről, vegyél gyerekeknek szóló anatómia könyvet, játszd le a Youtubeon a Volt egyszer egy Élet-et, mutasd meg neki, hogy hogy működik a teste, neked is nagyon tanulságos és még szórakoztató is lesz.
Hogy mi mire van hatással, hogy mi a cukorbetegség, a hasnyálmirigy, a hormonok, az idegrendszer, hol a szív, mit csinál a máj, mik azok a mérgek, az ételek miből állnak, hogyan hatnak ránk... mi az, amit biztonsággal választhat mindig. Ne tilts, ne ijesztgesd a gyereket és ne fenyegesd soha, mutass viszont példát és mindenképpen mondd el neki, hogy mik lehetnek a következményei a rossz szokásoknak. Tudnia kell, hogy egy betegségnek sok apukája lehet, de minden betegség anyukája a rossz táplálkozás. Azaz, ha sok sütit és gyorséttermi ételt eszik és cukros üdítőket iszi, akkor sokkal többször lehet beteg.
Persze ehhez tudnod kell neked, hogy pontosan mik ezek az ételek, italok. Tudnia kell a vitaminokról, tudnia kell, hogy mit jelent egyáltalán az a szó, hogy egészség, de ehhez elsősorban ezeket mind neked kell tudnod!
Hogy csak egészségesen lehet jókedvű és boldog az ember. Régen nem volt ilyen sok információ az egészségről és a táplálkozásról. Azt ettük, ami volt. Amit elénk tettek otthon, és ez így is van jól, ez is egy példamutatás volt. És ez most is így van. Érzitek a felelősséget?
A különbség az, hogy most már tudunk sok mindent, tudjuk, hogy nem csak gyógyszerekkel lehet gyógyulni, hogy a betegségek sok fajtája megelőzhető egészséges étkezéssel és mentalitással.
A gyerekek különböző genetikával születnek. Ez igaz. De te, a szülő, a kialakított szokásaiddal teszed hozzá a magad 100%-át!
Ha magadra ismertél, jelentkezz be hozzám. Szeretettel várlak!
Gondban vagy a főzéssel vagy csak nem fér bele az idődbe? Házhozszállítós Konyhánkkal, ahol bizony már 450 receptünk van gluténmentes alapanyagokból, tejmentesen, cukormentesen, kukoricamentesen, szójamentesen elkészítve, hogy támogassuk az egészséget.
Esetleg beülnél valahova? Akkor neked ajánljuk a Bisztrót, ahol ugyancsak nincs búza, állati tej és belőle készült termékek, nincs cukor, de kukoricát és szóját sem használnak, sem más adalékokat. Itt is tudtuk házhoz rendelni!
ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.