NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Stresszes vagy? 2019.07.01.

Egyáltalán mit jelent ez?

A stressz tulajdonképpen olyan helyzetet és területet jelent az életünkben, ahol nem érezzük magunkat elég erősnek ahhoz, hogy a kezünkbe vegyük az irányítást és megváltoztassuk a nekünk nem optimális állapotot. Kegyetlennek hangozhat, de a stresszre, önmagában nem lehet fogni semmit...

Magunkra lehet fogni, mert mi nem nézünk szembe bátran valamivel, ami megváltoztatandó lenne az életünkben. Mert mindig van lehetőség más irányba menni, más utat választani és ezt mindannyian tudjuk, legfeljebb nem merjük meglépni. Én is beleesek, sőt...

Rengeteg energia kezelni, de nem adhatja ki az ember a kezéből az irányítást sosem. Nem vagyunk már gyerekek. Nem fog az állam vagy a közegészségügy megvédeni, meggyógyítani, nem fog gondoskodni rólunk. A szocializmusban így tűnt, de annak már elég régen vége van. Az önmagunkról való gondoskodás teljes mértékben a mi dolgunk, a mi teljes felelősségünk.

Hogy jön ide a stressz?
A stressz tulajdonképpen olyan nagy nyomás valamelyik életterületünkön, amit, ha nagyon akarnánk, felnőtt, tudatos fejjel igenis meg tudnánk változtatni, mert nem kiszolgáltatott bábok vagyunk az élet viharában, kitéve a megváltoztathatatlan dolgoknak. Nem vagyunk áldozatok és mindig van mit tenni.

Ha jobban belegondolunk:
- Ki tudnánk kerülni a főnök hatása alól egy másik munkahellyel vagy munkakörrel
- El tudnánk válni a bántalmazó vagy a hazudozó házastársunktól
- El tudnánk költözni a rossz környezetből vagy a rossz éghajlatról
- Tudnánk vidámabban és motiváltabban hozzáállni a túl sok elfoglaltságunkhoz.
Igen, mindhez BÁTORSÁG kell!

De csak addig van valódi stressz, amíg átadjuk másoknak az irányítást az életünk felett. Mert addig vagyunk hatásként kitéve. Hallom ahogy most többen felzúdulnak. Pont azért, mert tudják, hogy ez igaz. Sokan szeretik a stressz áldozatának tekinteni magukat.

A baj ezzel az, hogy így lesz beteg az ember. Meg kezd mondjuk bogyókat szedni. Nem azért, mert 'stresszes', hanem mert felveszi az áldozat pozícióját és nem irányítja többé az életét bizonyos területeken. Aki így áll a kérdéshez, azon borzasztó nehéz segíteni. Persze, hogy gyengül az immunrendszer, ha (csak egy példa) hagyom a férjemnek vagy a főnökömnek, hogy állandóan szidjon, bántson, leértékeljen.


De ki tud ezen változtatni? Ő? Én meg azon dolgozzak, hogy ő megváltozzon? Mennyivel egyszerűbb kilépni a nyílzáporból és odébbállni, nem? Senki nem mondja, hogy könnyű, de hidd el, benne maradni még nehezebb és hosszútávon ezerszer rombolóbb.

Nézd meg azokat az embereket, akik vidámak, boldogok, egészségesek és sikeresek. Ugyanannyi rossz hatás éri őket, csak másképp kezelik. Vagy egyszerűen elkerülik az őket degradálni akaró embereket és helyzeteket vagy megfogják és ők változtatnak a helyzeten. Nem hagyják, hogy az események lehengereljék őket, mert a kezükbe veszik az irányítást. Sosem adják ki a kezükből a gyeplőt, mert tudják, hogy minden helyzetben lehet mit tenni.

Természetesen vannak sokkal nehezebb helyzetek, egy háborús országban élni vagy sérült gyereket szülni és nevelni más szintű kezelést igényel, mint az, hogy mondjuk rossz a légkör a munkahelyeden. Ezt nem vitatom egy percig sem. De a stressz egy olyan állapot eredménye, amin valamilyen formában mindig tudunk változtatni. És hogy fizikailag mi is történik, ha nem veszed a kezedbe a sorsodat? Ha továbbra is csak szorongsz, félsz, rettegsz, aggódsz valami miatt, amit szerinted úgysem tudsz megváltoztatni?

Ezekre lehet számítani:
- Elkezdesz öregedni nagyon gyorsan.
- Az immunműködésed gallyra megy és nemcsak a hétköznapi betegségek fognak megtámadni állandóan, de hosszútávon sokkal rosszabbak is jöhetnek.
- A hormontermelésed lelassul, vagy éppen túlpörög, a pajzsmirigyed, mellékveséd kifárad, aztán meghízol és betegnek érzed magad.

Kezeld az életedet, senki más nem fogja megtenni helyetted. Nézd meg, mit tehetsz meg és TEDD MEG! Nem fogják gyógyszerek megoldani! Lehet, hogy időbe kerül, de tervezd meg hogy hogyan tudsz rajta változtatni és tedd meg! Nem kell agresszíven, lehet az ilyeneket szépen is megoldani. Csak légy következetes.

Ha a kezedbe vennéd az életed irányítását, akár helyreállna az immunrendszered, jobb lenne a hormonműködésed, könnyebben fogynál és egyszerűen boldogabb lennél, ha éreznéd az erőt, hogy igenis, a saját életedet te irányítod, nem pedig külső körülmények hatása vagy.

Mit szólsz? És hogy mivel tudod kezdeni azonnal? Ettől a pár apróságtól már jobban leszel, ha betartod:
- Feküdj korán, aludj csendben és sötétben
- Legyél nyitott, érdeklődő és barátkozó
- Legyél hálás
- Legyél jókedvű, mert nem fogsz előrébb érni akkor sem, ha rossz kedved van
- Mozogj és figyelj a légzésedre, ne legyen felszínes
- Ne aludj bekapcsolt telefonnal a fejed mellett
- Szedj neked való vitaminokat
- Ha kimerült vagy, ne menj edzeni, hanem pihentesd a testedet
- Egyél úgy, ahogy az neked a legjobb.

Ebből mi az utolsóval maximálisan meg tudunk támogatni. A többi pedig rajtad áll!

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás