NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Káosz a diéták között 2019.07.08.

Néha eljön az, amikor már félsz is az ételektől. Nemcsak egy borzasztó útvesztőben érzed magad, de már félsz is megenni valamit, mert fogalmad sincs, hogy az milyen hatással lesz rád. Zsírszegényen? Szénhidrátszegényen? MIVAAAN??? Nem mersz már szinte semmihez nyúlni. 
Sokan tettek azért, hogy ezt érezd. Mindenki fújja a magáét.

Emlékszem, 20 éves voltam, és már akkor a fogyás körül pörögtem, rizsnapokat tartottam, mert akkor éppen úgy tudtam, hogy az fogyaszt.
Aztán később... Gyümölcsnapok... istenem. Vagy azelőtt a menzán a főzelékek, mert az diétás, ja meg gyerekkoromban a pirítóskenyér, mert az nem hízlal.

Majd egyszer Atkins, mindenféle állati zsírral, ami a bolygón fellelhető, előtte meg húsmentesség, csak hogy ne legyenek szélsőségek...
Aztán meg szétválasztó, meg csirke-rizs. MINDEN.

Elképesztően téves elképzelések élhetnek bennünk arról, hogy mit vagy hogy lenne jó enni. És ez kicsit sem érthetetlen jelenség.

Ijesztő idegen szavak: glutén, laktóz - ezeket biztosan hallottuk, de nem biztos hogy tudjuk is, hogy mik ezek - hormonok, anyagcsere, mindenféle szavak, amiket gondoljuk, hogy értünk, aztán rájövünk, hogy lehet, mégsem.

Most néztem erre rá kívülállóként valójában, azaz egy laikus ember nézőpontjából, és ezt még véletlenül sem sértésnek szánom, tudjátok. Egyszerűen csak egy újságokból vagy magazinműsorokból informálódó embernek iszonyú KÁOSZ lehet a fejében, mert a médiának mindegy az egyéni eredmény, ő csak nézettséget meg olvasottságot akar bármi áron, hiszen arra jönnek a hirdetők. Ennek érdekében egymásnak teljesen ellentmondó szakértőket szólaltatnak meg sokszor csak azért, hogy meglegyen a tartalom.

Egyszerűen kihasználható az emberek naivitása. Amire aztán el lehet adni a csodabogyókat, csodaporokat, ígéreteket, valódi felelősséget nem vállalva, a következményekkel egy pillanatig sem törődve.

Aztán itt van ez a rengeteg, egymásnak teljesen ellentmondó táplálkozási irányzat, a legtöbb szerint csak az övé a jó, legszívesebben el is törölné a másikat, mert annak biztos hogy nem lehet igaza. A rengeteg igaznak gondolt tévhit, aminek szinte kivétel nélkül áldozatul esünk, ahogy írtam: én kb. mindet ‘megettem’ régen.. 

Mindezen végigmész olyan 25-30 éves korodra, aztán jönnek a bajok. A hasnyálmirigy már ilyen korban is lehet, hogy kivan, eredménye inzulinrezisztencia, PCOS, sokszor a pajzsmirigy hormontermelő képessége is károsodik. És csak annyit érzékelünk, hogy a csodamódszerek már nem működnek. 

Ez lelkileg sem kicsit visel meg, aminek az eredménye: feladjuk. Aztán már normál evés mellett is hízunk, aztán megint újrakezdjük és belekerültünk a véget nem érő jojóba és a káosz miatti félelembe, mert ahogyan az elején is írtam, fogalmunk sincs, hogy mit is lehetne megenni tényleg biztonságosan.

Ezt az egészet milyen csodás lenne megelőzni! Mondjuk, ha mi megtanuljuk és a gyerekeink már így nőnek fel? Óriási felelősségünk van, mert ha mi nem teszünk valamit, akkor az emberiség kinyírja magát a tévhiteken és tájékozatlanságon alapuló étkezési szokásaival és az azokból kialakuló betegségekkel.

Tudjátok, hogy a táplálkozásnak TÉNYLEGESEN betegségmegelőző hatása van? A helyes táplálkozásra való törekvés nem valamiféle úri hóbort, ez sokszor már ténylegesen élet-halál kérdése. Életeket menthet az, ha megtanulsz jól táplálkozni, úgy táplálkozni, ahogyan azt a tested kívánja, azzal etetni, aminek örül, amitől jól lesz.

Ha végre jó irányba haladsz, akkor bizony eljön a pillanat, amikor már nem dőlsz be többé az ígéreteknek, a reklámoknak, a gyógyszereknek, a csodaszereknek, a csodamódszereknek. És igen, fontos a fogyás, de az egészség ezerszer fontosabb; és kizárólag te vagy érte felelős.

Ha ki akarsz kerülni ebből a csapdából, jelentkezz be hozzám. Szeretettel várlak!

Viki

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás