NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Így teszed tönkre a mellékveséd! 2018.11.20.

A mellékvesékről, a koffeinről és a mellékvese domináns emberekről egy kis 'vegyes válogatás'. 'Ebbe a típusba erős, zömök testfelépítésű emberek tartoznak. Ők sosem lesznek nádszálvékonyak, mert ez a felépítés inkább a csontozatukra, izomzatukra utal.

Inkább előre és a hátukra híznak, de alapvetően egyenletes hízás jellemzi őket, tehát a végtagokra is felkerül a súlyfelesleg. Jellemző lehet kidomborodó pocakjuk (nőknél nagy mellük és hátuk). Végtagjaik nem hosszúak a testükhöz képest. Testük inkább négyzet alakú (széles váll, hát és csípő).

Arcuk kerek, ujjaik tömzsik. Napközben energikusak, de estére elfáradnak - produktív típusok (pl.: jó vezetők, üzletemberek vagy mérnökök).smiley A mellékvese a stesszhormonok gyártóhelye.  Serkentői a hús, a sós ételek, ezért ezek gyakori fogyasztása ronthatja az anyagcseréjét, az egyensúly túlzott eltolásával. (Vitaminsziget-Gulyás doktor)

Ez a kis bemutató mellékvese domináns emberekről szólt, az alkati adottságaikról.

Ám a mellékvesének, mint fontos hormontermelőnek nagyon komoly szerepe van a hormonális egyensúlyunk megtartásában - típustól függetlenül.
Akár a mellékvesénk a domináns hormontermelőnk, akár nem, mivel mindnyájunknak van és ki is tud fáradni, ezért hormontípustól függetlenül vigyáznunk kellene rá...winkén most pont így vagyok.

Azt tudjátok, hogy az alacsony vérnyomást hogyan 'okozhatja' a kávé, az a dolog, amit alacsony vérnyomásra szoktak javasolni? A következőket a faradtsag.hu oldalról idézem:

,,A koffein az egyik fő oka a mellékvese kimerültségnek. Ez azért van így, mert ez stresszes állapotot eredményez a mellékveséknél.
A reggeli csésze kávéból ugyan lehet, hogy látszólag energiát nyerünk, viszont a koffein a mellékvesénket adrenalintermelésre ösztönzi.
Ráadásul a kávéból származó energia egy rossz fajta energia, mivel hosszú távon nem fenntartható. A rendszeres kávéfogyasztóknak egyre erősebb és erősebb, illetve egyre több és több kávét kell fogyasztaniuk, hogy ugyanazt az élményt kapják, mivel A MELLÉKVESE EGYRE KIMERÜLTEBBÉ VÁLIK."


Az olyan élénkítők, mint a koffein, az alkohol, a nikotin és a drogok használata hosszú távon kimerítik a mellékvese mirigyeit. Annak, aki úgy érzi, reggelente muszáj kávét innia, meg kell értenie, hogy bár úgy érezheti, hogy a koffein segít, az valójában csak mellékvese-fáradtságot idéz elő.indecision

Nyilván az okok között az érzelmi és szellemi stresszt is fel lehet sorolni. Egy boldogtalan kapcsolat, a munkahelyen a nagy nyomás, egy újszülött gondozása - ezek mind hozzájárulhatnak a legyengült mellékvesékhez.

Honnan lehet megmondani, ha a mellékvese kimerült?

A mellékvese-kimerültség leggyakoribb tünete a fáradtság általános érzete, illetve a lelkesedés hiánya.  Az ebben az állapotban szenvedőknek egyre nagyobb mennyiségű koffeinre van szükségük vagy más stimulánsra ahhoz, hogy ébernek és energikusnak érezzék magukat, de hosszú távon ezek a szerek kontraproduktívan (ellenkezőleg) hatnak.

Sajnos a mellékvese kimerültséget csak egy maroknyi orvos ismeri fel és sokszor nem a kiváltó okot, hanem csak a tüneteket kezelik. Pedig vannak igen jellemző, árulkodó jelek is:

-   a személyek küzdenek a reggeli felkeléssel
-   úgy érzik, hogy képtelenek fent lenni este 6 után
-   többet isznak kávét és koffeintartalmú italt, mint mások
-   vágynak a nassolásra
-   túlterheltnek érezhetik magukat
-   túl sokat edzenek, mert szeretik az energia és vitalitás érzését az edzések során, azonban végső soron ezzel még több stressz nehezedik a mellékvesékre.
-   EGYRE SÚLYOSBODÓ ALACSONY VÉRNYOMÁS

Hogyan is van ez tehát?

Stressz, idegeskedés, túlzott edzés, kevés alvás - mellékvese fáradtság. A mellékvese szabályozza a vérnyomást, ami a kifáradás miatt alacsonyabbá válik. Kávé, energiaitalok, egyéb koffeintartalmú stimulánsok továbbdolgoztatják a mellékvesét, ami egyre jobban kifárad, így még több koffein kell - és a kör bezárult.

Úgy érzed, ha elveszik a koffeint, belehalsz, de ez csak egy csapda. A legjobb, amit a védelmében lehet tenni és ezt magamnak is mondom -  pihenjetek, relaxáljatok amennyit csak lehet, szedjetek sok, jó minőségű C-vitamint és sót. Edzeni csak akkor menjetek, ha előtte normálisan aludtatok, vegyétek körbe magatokat pozitív emberekkel és szépen fokozatosan hagyjátok el a koffeint.  Ja, meg az alkoholt. A drogokat nem is feltételezem itt senkiről.laugh

www.bocsiviki.hu
 

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás