NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Hallgass ősi ösztöneidre! 2018.10.09.

Mindig olyan nagyon furcsa, kettős érzésem van, amikor bemegyek vásárolni egy  multiba. Csodálatos, hogy minden ott van, karnyújtásnyira, mégis az ősi génjeim háborognak, hogy ennyi a teendőm, mindössze ennyi, hogy leemeljem a hihetetlen bőséges kínálatot tartó polcokról a kaját.

Ijesztő. Mindig az az érzésem, hogy ez csak a csapda része.sad Régen, réges-régen mentünk a kajáért, harcoltunk, küzdöttünk, vadásztunk, halásztunk, gyűjtögettünk, futottunk, ástunk, kotortunk.

Most mindent mesterségesen oldunk meg, holott a testünk igényei nem változtak. Mit gondoltok, mi ez a rengeteg civilizációs nyavalya? Mesterséges környezetben, ülve dolgozunk, étel helyett pénzért hajtunk, amit mesterséges fényben, mesterséges ételekre költünk. Mesterséges helyeken edzünk.

Ezért stresszelünk, és nem ám akut stresszről beszélünk, hanem krónikusról, mert a harc, a küzdés, a futás, az úszás, az ásás mind akut stressz volt. Ezek egészen másfajta, túlélést segítő hormonokat mozgósítottak, mint amiket a mai hétköznapok, amikor a főnök, a kollégák, a hitelek, a kifizetnivalók vagy egyéb számunkra nap mint nap, minden óra minden percében stresszt okozó különböző faktorok mozgósítanak. Nem alkalmanként, hanem állandóan. Amikor alszunk, akkor is.indecision

Nekem például többször volt, hogy éjjel arra keltem, hogy folyik rólam a víz. Aztán hogy elszédültem autóvezetés közben úgy, hogy félre kellett állnom. Na ez minden, csak nem normális. Az egész el van torzulva.

Sok mindenben hatalmas segítség a civilizált életmód, de az egészségünk megőrzése szempontjából egy tátongó, hatalmas zsákutca. A betegségek kezelése jól megy, egyre magasabb az élettartam, de nem azért, mert egészségesebbek vagyunk, hanem mert az orvostudomány egyre hosszabb élettartamot tud biztosítani a betegségek és a tüneteik kezelésével.

Ha nem is gyógyul meg valaki, az ma tovább él betegen, mint eddig bármikor. Egyáltalán nem csak a táplálkozás tehet erről, de az BIZTOS, hogy nagyban tehet róla. Mindennapi, létfenntartáshoz szükséges tevékenység ez, ami kinél mibe csap át.

Van, akinél evészavarokba, van, aki nem is hiszi, hogy köze lenne az egész betegségéhez / egészségéhez, van, aki pedig mániákus egészséges evésbe (azt hiszem már neve is van, valami ortorexia?) menekül. Egyik sem természetes.sad

 

Az emberi test tízezer év óta nem változott genetikailag. Pici módosulások lehetnek, esetleg éghajlatnak megfelelően. Miért is gondoljuk, hogy a jelenleg egészségesnek kikiáltott nyugati étrend beválhat az ősember génjeinknek? Semmi logika nincs benne.

Nagyon, nagyon-nagyon nehéz kezelni ezt, kb. olyan néha, mint széllel szemben pisilni, pont azért, amivel kezdtem a posztot. Mert bemész a multiba. Mert én sem tudok minden tojást kistermelői piacon venn - mert hamarabb elfogy, mert pont nem tudok elmenni, mert bármi.

És szükség van most ezekre az üzletekre. Nekem is, meg mindenkinek, aki városban él. Mert a csapda úgy lett kitalálva, hogy mivel pénzért kell egész nap dolgozni, amiből vásárolni fogsz, nem marad idő másfajta kajabeszerzésre. És ha bemész, akkor ott aztán roskadoznak a polcok, egy ősi étrendre törekvő ember úgy érezheti magát tényleg, mint Krokodil Dundee.no

A falvakban még nincs talán ennyire ez. Ott a tyúkokkal a tojásért melózni kell, az állatokat ganajászni kell, a krumplit, a paradicsomot ültetni kell, sorolhatnám, de nem akarom, tudjátok ti is. Ott még fizikailag dolgoznak az ételért és igazából ez így lenne rendjén.

Nem, nem azt akarom mondani, hogy arra vágyom, de a testem biztos hogy arra vágyna. Hogy mozogjon, harcoljon, túrjon, ásson, másszon, ússzon a kajáért, azaz a biológiai szükségletért. Mert lássuk be, az evés a túlélés szempontjából ma is ennyi. Biológiai szükséglet. Ahhoz segítség, hogy jobban teljesítsünk fizikailag és szellemileg. Nem élvezeti célra lett kitalálva, nézz meg egy csecsemőt vagy az állatvilágot. Az evés a túlélésről és nem az orgiáról szól.

Ha így lenne, akkor nem lenne vita állandóan táplálkozási piramison, okos tányéron, a napi, órára pontosan történő, ötszöri evésen. Ha az életünk a helyén lenne, akkor nem lenne figyelmünk az óriási bolti kínálaton, chipseken, kólán, sült krumplin, pizzán és hamburgeren, egyéb élvezeti cikkeken. 

Akkor nem lenne inzulinrezisztencia, pajzsmirigyproblémák, mellékvese kifáradás attól a stressztől, amit az a munka okoz, amit azért végzünk, hogy az érte kapott pénzből megvehessük azokat az ételeket és italokat, amik tönkreteszik az egészségünket, és amiket azokban a reklámokban tolnak elénk, amik azokon a csatornákon mennek, amiket mi fizetünk azért, hogy zombivá tegyenek minket.sad

Az egész egy csodálatosan kitalált és mesterien megkomponált csapda. Az ember nem erre lett kitalálva. Az ember arra lett kitalálva, hogy alkosson, kreáljon, létrehozzon, hogy az ehhez szükséges energiát a testének való ételekből megszerezze, funkcionálisan, nem pedig az ál-élvezetek égisze alatt.

 

Szívesen segítünk megtalálni a kiutat. Várlak szeretettel! smiley

www.bocsiviki.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás