NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Gál Bence: Alapinfók egy helyen 2018.12.10.

FIGYELEM!!!!!!!! Nem az én írásom következik, hanem Gál Bencéé (a kép jobboldalán), ezért tárgyilagos és lényegretörő lesz! 7 évvel ezelőtti írás, nemrég találtam meg a tőle előzőleg kapott anyagok között. Bence kutató és fejlesztő, táplálkozás témájában mozog, étrendkiegészítőket kreál. Összefoglalta benne mindazt, amit én ki szoktam fejteni egyesével.
Jegyzeteljetek, mert minden infó fontos a jövőtök szempontjából, és ez nem vicc.enlightened Ha ugyanis lassan beépülnek az új szokások az életetekbe, egyre jobb minőségű életet tudtok majd élni fizikai szinten. Egyszerű dolgok következnek, ám annál hatásosabbak.

Ezek az írások nem úgy születnek, mint amikor a repceolaj gyártó megrendeli a kókuszzsír elleni lejárató cikket, hanem józan paraszti észre, logikára épülnek, mert mi nem úgy működünk, hogy kitalálunk valamit, amit utólag kell megmagyarázni, hanem logikus, megfigyelésen alapuló, ésszerű dolgokra építünk, dolgozunk, tanácsadunk, gyártunk, szolgáltatunk, ki mit vállal. Óriási a különbség.

Sosem fogunk például kitalálni fogyiszert, mögétéve a kamumarketinget.no Annál inkább fogjuk támogatni az emberi test ősi, veleszületett igényeit, valamint a mai civilizált élet okozta tápanyaghiányos állapotokat megcélozni és megtámogatni konkrét megoldásokkal. Nem kell fából vaskarikát csinálni. Meg kell figyelni, hogy mi a test valódi szükséglete, tápanyagok szintjén mi hiányzik neki és azt adni neki, nem mást.

A cikk végén mindhármunk linkjét meg fogod találni, mert nekünk valóban vannak eszközeink ahhoz, hogy segítsünk megvalósítani a leírtakat.

Bence a saját fejlesztésű táplálékkiegészítőivel, Ákosék az ő élelmiszerbiológusként és táplálkozáskutatóként megtanult és folyamatosan naprakészen tartott profi tudására épülő tanácsadással (ahová komolyabb egészségügyi kihívásokkal is fordulhattok), mi pedig az anyagcseretípus alapján történő tanácsadással, országos ételkiszállítással és budapesti bisztróval szolgáltatjuk nektek a megfelelő tápanyagokat.wink

Jöjjön hát Bence írása, amiben néhány zárójeles részt én írtam. HOSSZÚ, DE FONTOS VÉGIG❗️ A kalciumról és a lenmagról szóló részre különösen figyeljetek❗️

 


E cikkben röviden szeretném összefoglalni a teljesség igénye nélkül, mi kell a hosszú és egészséges élethez. A következő pontok a legfontosabbak:

Táplálkozás - azaz maga az étkezés és az étkezésünkből hiányzó fontos tápanyagok pótlása, azaz a megfelelő étrendkiegészítők alkalmazása.
Mozgás/Alvás/Stressz 

A mai táplálkozásunk nagyon eltér attól, ahogyan őseink táplálkoztak, így ehhez még nem adaptálódtunk - KULCSMONDAT! Ez a civilizációs betegségek oka, így az elhízás oka is.

enlightened Miben változott a mai táplálkozásunk? Egyrészt a makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) aránya megborult, másrészt a mikrotápanyagok mennyisége jelentősen csökkent élelmiszereinkben (a mikrotápanyagok kalóriaértékkel nem rendelkező hasznos tápanyagok, mint pl. a vitaminok és ásványok). A makrotápanyag arány erősen a szénhidrát irányába tolódott el, mely fokozott inzulinszintet eredményez, ami pedig a tápanyagraktározásért felelős hormon, így ez önmagában is elhízást okoz.

enlightened Emellett a zsiradékok minősége nagyon megváltozott, mert töredékére csökkent a gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsavak bevitele (tengeri halak/herkentyűk), és nagyon megnőtt a gyulladáskeltő hatású omega-6 zsírsavak bevitele (növényi olajak többsége). A fehérjebevitel is a színhús irányába tolódott el és a kollagénes állati részeket tartalmazó ételeket nem esszük rendszeresen (pacal, bőr, porc, körömpörkölt, stb.), így a fehérjékből származó aminosavak aránya is nagyon megváltozott.

Gond az is, hogy kevés belsőséget, agyat, velőt, zsigereket eszünk, holott őseink ezeket is fogyasztották. Elég undorító (szerintem nem, én már gyerekként is velőt ettem volna állandóanlaugh - Viki), tudom, de remek K2-vitamin források (a K2 fontosságáról még lesz szó…).

enlightened Mozgásszegény életmódot is élünk, és ha mozgunk is, gyakran a kocogást és hasonló alacsony intenzitású mozgásformákat gyakorlunk, holott ezek a cukorraktárakkal rendelkező ún. fehér izomrostjainkat nem fejlesztik, sőt elsorvasztják❗️ Pedig nagyon fontos, hogy minél több cukorraktár legyen az izmainkban, és azokat rendszeresen le is merítsük, így az étkezés során elfogyasztott szénhidrátból keletkező vércukor ezeket a lemerült raktárakat fogja feltölteni, ahelyett, hogy a fölösleg zsírrá alakulna.

Fontos tehát, hogy magas intenzitású edzésformákat is végezzünk pl. súlyzó, sprint, intervallum edzések vagy éppen Réka edzésprogramjai.smiley
 

enlightened Nagy hiba az is, hogy ritkán napozunk, olyankor sem a nyári tűző napsütésben és csak naptejjel. Így nem termelődik elegendő D3-vitamin❗️
Pláne, hogy a meleg víz még szappan használata nélkül is kimossa a bőrből a megtermelődött D3-vitamint (csak hideg vízzel szappan nélkül és ritkán szabadna mosakodni, de ez persze nehezen kivitelezhető manapság, ha tiszták akarunk lenni…). Mindezek miatt nagyon súlyos D3-vitamin hiánnyal küszködünk!

enlightened  A mesterséges fények használata miatt az alvásunk is tökéletlen. A megfelelő alváshoz ugyanis megfelelő mennyiségű erős antioxidáns hatású melatonint kell termelnie az agynak, amihez viszont az kell, hogy min. 2 órával elalvás előtt ne érje mesterséges fény a szemünket.

enlightened  Végül pedig, rengeteg apró stresszforrás ér minket, melyeket fontos jól kezelnünk. Ezeket a stresszforrásokat és magát, hogy stresszesek vagyunk, sokszor észre sem vesszük, de általános és nagyon rossz hatással van egészségünkre. Fontos tudnunk jól kezelni❗️❗️❗️

Mindezekre most csak a teljesség igénye nélkül tudok megoldást ajánlani, hiszen egy könyvnyi terjedelem nem lenne elég hozzá, de szerencsére a legfontosabbakat egy cikk terjedelemben is meg tudom osztani.

enlightened Szénhidrátforrásunk lehetőleg mindig alacsony glikémiás indexű és glikémiás telítettségű legyen (zöldségek, kevéssé édes gyümölcsök, batáta).

enlightened Nyugodtan együnk több jó zsiradékot, de főleg kókuszzsírból, házi kacsa/libazsírból vagy olívából (mi most már paleolajat használunk, ami szintén megfelel a kritériumoknak - Viki) származzon, ugyanis az omega-6 tartalmuk ezeknek a legalacsonyabb. Egészítsük ki táplálkozásunkat halolajjal, hogy az omega-3 zsírsav bevitelünk is rendben legyen (kerüljük a lenmagolajat, a növényi omega-3 források nem megfelelőek, embernek EPA és DHA kell. (A lenolajban csak ALA van, ami alig tud átalakulni EPA-vá, DHA-vá meg szinte egyáltalán nem).

Fehérjebevitelünk, ha főleg színhúst tartalmaz, akkor érdemes kollagén peptideket tartalmazó étrendkiegészítőt is szednünk (ez még a ráncokat is megelőzi, csökkenti, már csak ezért is érdemes). Szuper jó vacsorához (ami nem közvetlen lefekvés előtti időpont ugye), de igazából bármely napszakban fogyasztható.

Bélflóránkat érdemes rendben tartanunk, melyben érdekes módon a pre- és probiotikumok mellett a bélben oldódó, gyomorsavnak ellenálló kapszulában lévő borsmentaolaj is segítségünkre lehet, ahogyan a fermentált zöldségek is. A borsmenta egyébként a puffadásos/hasmenéses tüneteket is enyhítheti.

A jó alvást nagyon segíti lefekvés előtt 3g glicin aminosav fogyasztása, mely pihentetőbb, mélyebb alvást eredményez. A másik nagy segítség, ha 2 órával lefekvés előtt már csak kis gyertyafényt használunk, és, ha számítógépezünk, akkor töltsük le az ingyenes Flux nevű programot (justgetflux.com), mely a kijelzőnk színhőjét vörös tartományba teszi, ami már nem bolygatja meg agyunk melatonin termelését. Nagyon hasznos, ajánlom mindenkinek!

Stressz ellen a meditáció és légzésgyakorlatok nagyon jók, ahogyan egyes gyógynövények is. Ajánlom az Aswagandha nevű ayurvédikus gyógynövény egy speciális kivonatát (Sensoril®-t) tartalmazó készítményeket. Ezek klinikai kutatásokban bizonyították hatásukat stressz ellen.

enlightened És a legfontosabbat a végére hagytam: a D3- és K2-vitamint! A D3-vitamin hiánya általános a nem Egyenlítő közeli országokban, így itthon is. A D3-vitamin hiánya jelentősen növeli a civilizációs betegségek kockázatát. Így hívjuk azokat a betegségeket, melyekben a civilizált országokban a leginkább szenvednek.

Nem csoda, hogy a D3 hiánya ilyen problémás, hiszen genetikailag a magas D3 szinthez szokott szervezetünk, mert őseinknek is magas volt a D3 szintjük, mert nem mosakodtak annyit, viszont sokat voltak napon, ugyanis Afrikából származunk. K2-vitamint számottevő mennyiségben csak az agy, a velő, a belsőségek és a hosszan, évekig érlelt kemény sajtok tartalmaznak csak.

Ilyeneket ritkán fogyasztunk, így a K2-vitamin hiánya is általános. A K2-vitamin aktivál olyan fehérjéket, melyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová kell (csontok, fogak), és ne ott rakódjon le, ahol probléma (erek, vesék, lágyszövetek). Ezen felül érdekes, hogy a megfelelő arc és fogazat fejlődéshez is kell.

Dr. Weston Price volt az első, aki szuvas fogakat gyógyított K2-vitamintartalmú készítményével, és megfigyelte, hogy a normál D3- és K2-vitamin szinttel rendelkező populációk tagjainak jók a fogaik, nem szabálytalanok, nem szuvasak és az arcszerkezetük is szimmetrikusabb, kerekebb. Ikerpárokon is végzett kutatásokat: az egyik ikernek születésétől adott K2-t és D3-at tartalmazó vajkivonatot évekig, míg a másiknak nem. Fölnőve, akik kaptak, nem szorultak fogszabályozásra és szimmetrikusabb, kerekebb arcuk lett, míg akik nem kaptak, ott gyakran kesze-kusza fogak és aszimmetrikusabb, hosszúkásabb arc fejlődött.

Gondoljunk csak bele, milyen általános is itt nyugaton a szabálytalan fog és a hosszúkás fejforma… A D3-vitamin jelentősen fokozza az elfogyasztott élelmiszereinkből fölszívódó kalcium mennyiségét, így kalcium szedése fölösleges. Sőt, újabb kutatásokból kiderült, hogy minél több kalciumot fogyasztunk (akár élelmiszerrel, akár kiegészítőkkel), annál nagyobb a kockázatunk az érelmeszesedésre, ugyanis a K2-vitamin nélkül a kalcium nem a megfelelő helyre épül be, ahogy arról korábban már volt szó❗️❗️❗️

enlightened És az is kiderült, hogy a magas kalcium fogyasztás nem növeli a csontsűrűséget, ahogyan az alacsony kalcium fogyasztás sem csökkenti azt.
Ha tehát szedünk elegendő D3- és K2-vitamint, akkor a kalcium pótlás fölösleges. Ha meg nem szedünk K2- és D3-vitamint, akkor még káros is lehet a sok kalcium. A D3- és a K2-vitamin együttes alkalmazása fontos.

Összefoglalva tehát a következő étrendkiegészítést ajánlom:

- D3-vitamin: testsúly kg-onként 140NE (tehát 5-10ezer NE egy felnőttnek) naponta
- K2-vitamin: 45-200 mcg /nap
- K1-vitamin 100-1000 mcg /nap
- Halolaj – 5-10ml/nap (EPA+DHA együtt min 1000 mg legyen)
- 10 g kollagén peptid / nap lefekvés előtt vagy reggeli után
- bélben oldódó kapszulában lévő borsmentaolaj, ha emésztési gondjai vannak vagy refluxra / puffadásra hajlamos
- Sensoril® ashwagandhát tartalmazó készítményeket, ha stresszes

Szabó Gál Bence
 Igen, Bence meg is csinálta ezeket, tudtok rendelni mindenből jó áron a www.vitaminvilag.hu oldalon, a bocsiviki szót kuponkódként beírva 10% kedvezményt kaptok, és házhoz is viszik nektek❗️wink


Mi pedig anyagcseretípus szerinti online tanácsadással szolgálunk nektek, hogy a lehető legpontosabban be tudjátok építeni az életetekbe a legjobb formátokhoz szükséges új szokásokat. Meg is főzzük nektek 2 különböző helyen, az országos kiszállításos Konyhánkon ahol a típus szerinti makrókra helyezzük a hangsúlyt (PONTOS TELEPÜLÉSLISTA A HONLAPON!) és a budapesti Dob utcai Bisztrónkban, ahol a mikrotápanyagok is nagyon fontos szerepet kaptak.

Nem mellesleg mindenünk glutén-, tej-, cukor-, adalék-, szója- és kukoricamentes.

Mind a fenti elveket szolgáljuk és mindannyian várunk titeket szeretettel!smiley

www.bocsiviki.hu

www.bocsiviki.hu/konyha

www.kitchen-of-health.com
 

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás