NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Táplálkozási tanácsadás: egy életen át tartó egészség felé... 2019.11.13.

Táplálkozási tanácsadás

Nem kérdés, hogy táplálkozási tanácsadás manapság elengedhetetlen, mivel ételeink elfogyasztása az egyik legfontosabb szerepet tölti be a mindennapokban. Sajnos még ma is sokan és gyakran alábecsülik, letudva azzal, hogy az evés az csak olyan 'mindennapos' dolog.

És mivel csak lassan fejti ki hatásait, akár jók azok, akár rosszak, sok ember nem is gondolja, hogy összefüggésben lehetek a problémái azzal, hogy hogyan és mit esznek.

A módszerünk nem fogyókúra. Meg nem is elsőrendű cél a fogyás vagy a vékonyság.
Ennek nincs vége, ez egy életre szól, egy életen keresztül kell egyre jobban és jobban figyelnünk magunkra, a jelekre, reagálni, változtatni, finomítani.

Azt kell megérteni mindenekelőtt, ami miatt sok kutató is érdeklődött a téma iránt és hiszem, tudom, hogy egyre csak több kutató és orvos fog ezután érdeklődni a téma iránt, hogy:

A táplálkozás közvetlenül az életünket fenntartó anyagcserefolyamatokra hat.

 

Ez nem valamiféle bagatell téma. Ez szó szerint az életünkről szól. Nem a finomságokról és az élvezetekről lesz szó, az altersütikről, mentes fagyikról és egyéb kibúvók promózásáról (pedig ezerszer inkább népszerű lenne) hanem arról, hogy egészségesek maradjunk.

És azt is fel kell ismerni, hogy az 'evés' és a 'táplálkozás' nem ugyanazt jelentik.
Az evésnél nincs tudatosság, a táplálkozás viszont abszolút tudatos és irányított tevékenység.

Tudni kell, hogy a szervezetünk, a belső rendszereink folyamatosan arra törekednek, hogy fenntartsák az egyensúlyt ahhoz, hogy egészségesek maradjunk és sokáig élhessünk. Ezt a folyamatot tudjuk segíteni vagy gátolni a táplálkozásunkkal.

Mi lehet az alapvető különbség anyagcserék között? Amiben oly sokan ‘nem hisznek’. (a Földet is laposnak hitték sokáig)

Vannak emberek, akiknek több zsírra és fehérjében gazdag ételre és vannak, akiknek több szénhidrátban gazdag ételre van szükségük. Ezt pedig a genetikai adottságok alapján kell mérlegelni, a fent felsorolt tulajdonságok alapján.

Hogy ez hogyan és miért is alakult ki?

Tudjuk ugye, hogy az emberiség a történelem során különböző klímazónákban, éghajlatokon telepedett le és mindenhol csak úgy tudott túlélni, ha hozzáalkalmazkodott az adott égövön, az adott területen található élelmiszerkínálathoz.
Persze ez az alkalmazkodás hosszú-hosszú generációkon keresztül zajlott.

Ez a dolog a mai napig látható a jelenleg is hagyományos(abb)an élő népek táplálkozásában.
Az Egyenlítőhöz közelebb élő déli népek sokkal több szénhidrátban gazdag ételt esznek, az északiak sokkal több zsírban és fehérjében gazdag ételt esznek. Ez annyira egyszerű és logikus, nem igazán vitatéma.
Kinek mi az elérhetőbb, mi terem meg, mi él meg, mit tud learatni vagy levadászni, hogy megegye és optimálisan túléljen.

Most már bármit 'levadászunk' a boltok polcairól, bármiféle fizikai aktivitás nélkül, szóval felnőttként gyakran már fogalmunk sincs, hogy genetikailag mire is lenne szükségünk.

Egyedi módon, millió évvel ezelőttről hozunk dolgokat, sejtjeinkben hordozott információkat, hosszú-hosszú generációk óta.

És alapvetően, ezért tilos lenne ráhúzni bármiféle sablont és mindenkinek kötelezően leírt egyforma ajánlást akár csak két emberre is, mert az sok esetben csak tovább rongál és még több zavart okozhat.

Ennyire nem vagyunk tehát egyformák. Ez nem egy elcsépelt mondat. TÉNYLEG NEM VAGYUNK EGYFORMÁK.

Az anyagcserénk életünk motorja, az összes szervünk működéséről és energiaellátásáról gondoskodik.
Ha valami nincs rendben vele, borul más is, sőt, kitartó 'munkával' borulhat az egész rendszer is. Harmóniában kell lennie és ezt a bevitt tápanyagok rombolják vagy segítik.

Annyiféle táplálkozási irányzat ütötte már fel a fejét a világban, hogy nagyon könnyű a típusunkkal ellentétes módszerre állni, hiszen a kolléganőnek bevált, vagy olvastuk, vagy láttuk a tévében, hogy AZ a tuti módszer.
Ezek a próbálkozások végképp kibillentenek a kényes egyensúlyból és elkezdődik az anyagcsere lassú (vagy gyors) tönkretétele.

A hízás ennek csak egy tünete.

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy ez a legnagyobb problémánk, de nem ez az.
A legnagyobb probléma az, hogy az egészségünkkel játszunk. Az anyagcserénk rugalmasságával játszunk, ami egyszer csak meg fog szűnni, kinek hány rossz diétás, fogyókúrás próbálgatás után.

És akkor már bekapcsolnak a problémák a hormontermelőknél, akkor már elindul grammozgatás, a 160 grammos szénhidrátozás, sok esetben eredmények nélkül, mivel ott már egy kaptafára megy minden, mondván, hogy legalább valamilyen keretek közé legyen szorítva az ember. Nem eldönthető általánosan, hogy ez segít-e valakinek vagy nem, ezt kizárólag attól függ, hogy mennyire van már eltorzulva a testi egyensúlya.

Teljesen felesleges hosszú távon grammozgatni és számolgatni, sokkal egyszerűbb szépen lassan, fokozatosan visszaállni a valóban tápanyag
gazdag ételek fogyasztására, mert akkor a test egy idő után - a hormonegyensúly lassú helyreállásával - jelezni fogja, hogy köszöni jól van és elege van a felesleges ételekből.

Érdemes kipróbálni ezt, az életen át tartható normális módszert a sok vakvágány után.

Jelentkezz be online, rád szabott táplálkozási tanácsadás itt.

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás