NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt? 2018.10.17.

Teljes kiőrlésű. Azt gondoljuk, ez valami olyan dolog, ami sokkal egészségesebb, esetleg nem is hízlal és, ha ezt választjuk, akkor sokat tettünk az egészségünkért. Így van ez tényleg? Mi miért NEM ajánlunk semmilyen teljes kiőrlésű vagy "barna" kenyeret, tésztát, rizst, stb? Ennek több oka is van, az egyik a magas gluténtartalmuk.no

Ezt a témát már ezerszer kiveséztük, legutóbb tegnap egy Népszava online cikkben. Írnék most inkább a többi okról, de először is, mit jelent, hogy teljes kiőrlésű? A gabonaszem minden részét, a héjat, a csírát és a magbelsőt is tartalmazó lisztet nevezzük teljes kiőrlésűnek. Tehát a TELJES szemet őrlik lisztté, hántolás nélkül.

Milyen problémák adódnak ezzel? Először is bizonyos gombák még az élő gabonaszemeken vagy később akár a tárolás során bizonyos körülmények között mérgeket, úgynevezett mikotoxinokat termelnek. Ezek a gombák és az általuk termelt toxinok a teljes gabonaszem őrlésével bekerülnek a lisztbe. Ebből lesz a BL200-as liszt, ha címkét néztek.

Sajnos ez igaz az olajos magvakra nagy részére és a belőlük készült maglisztekre is.indecision Ez tehát, a magas gluténtartalmán felül egy komoly okunk arra, hogy ne javasoljuk a teljeskiőrlésű lisztből készült ételeket vagy a barna rizst. Ezért nem használunk mi sem barna rizst, sem a Konyhán, sem a Bisztróban.

 

Aztán a következő gond vele, hogy a korpa antitápanyagokat tartalmaz. Mit jelent ez? Az antitápanyagok olyan anyagok, amik az emésztőrendszerben ásványi anyagokat kötnek meg, vitaminok hasznosulását gátolják, tehát hiánybetegségeket tudnak okozni. Nyilván ezt nem heti 1 darab teljes kiőrlésű kifli fogja okozni, de a hosszútávú, kitartó, napi fogyasztása oka lehet későbbi vashiánynak például, de gátolják a magnézium, cink, kalcium felszívódását is.

Tehát amiért hisszük, hogy esszük, annak az ellenkezőjét érjük el vele.sad Sajnos szintén igaz az olajos magvak nagy részére és a babfélékre, kukoricára, szójára is. Antitápanyagok például a lektinek és a fitátok (fitát =fitinsav=a foszfor raktározási formája), de több idegen szót nem szeretnék használni.

Hogy régen miért volt a gabonafogyasztási tolerancia jobb? Mert nem volt nemesítve a gabona a magasabb fehérjetartalom érdekében (glutén, lektinek), mert áztatták, majd fermentálták a gabonákat a kenyérkészítés folyamatában, mert a korpát a disznók és egyéb állatok ették meg. Összességében véve minden szempontból jobban jár az, aki fehér rizst eszik és elhagyja a gluténtartalmú teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyereket, tésztákat.

Ha nincs semmilyen gluténra adott tünete (ez nagyon szerteágazó lehet, a fejfájástól kezdve a puffadáson és a felkaron lévő kiütéseken át, a pajzsmirigyproblémákig bármi lehet, amire nem is gondolunk), akkor jobb választás a sima lisztből készült akármi is. A legjobb, ha csökkentjük, de inkább minimalizáljuk vagy elhagyjuk a lisztből készült ételeket.

Hogy ezt mi hogy oldjuk meg? Édesburgonyával, fehér basmati rizzsel, de használhattok kis quinoát, hajdinát, kölest, burgonyát, főként, ha magasabb a szénhidrát igényetek.

Nézz szét az Étlapjainkon:

http://kitchen-of-health.com/etlap/

https://bocsiviki.hu/hu/konyha winkyes

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás