NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Csalónap... Csalóhét... CsalóÉLET! 2019.04.29.

HOGY KEZDÜNK EL HÍZNI A ‘SEMMITŐL’ IS? MI TÖRTÉNIK A TESTÜNKKEL?

Vannak, akik azt gondolják, hogy a testet nem annyira fontos karbantartani, mert ez az egész csak egy túllihegett, divatos, valamiféle újhullámos dolog.

Szeretném leírni, hogy ez miért nem igaz.

A test konkrétan a tápanyagok hiányára reagál elhízással. Ez láthatóan nem minden emberre igaz, de a legtöbb emberre igen. 
Akik pedig soványak rossz táplálkozás mellett, azoknak feltehetően sajnos felszívódási zavaraik vannak, nem pusztán ‘gyors’ az anyagcseréjük, szóval rossz kaja mellett senki nem fog tudni hosszútávon testileg egészségben maradni.

Ha a testünknek megadnánk ami neki kell, valódi, jól beépíthető anyagokat, gondolok itt vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra (mikrotápanyagok)- tehát nem csak a fehérjére, zsírra és szénhidrátra (azaz makrotápanyagok) hanem azok konkrét minőségére is, akkor a test nem akarna bezárni zsírba mindent, hiszen nem lenne szüksége pánikszerű tartalékolásra.

A hízás védelmi reakció, a sejtek pánikreakciója arra, hogy ÉHEZNEK. 
Annak ellenére, hogy a test kövér és túl van tömve ételekkel.
Csak épp ÜRES ételekkel.

Ilyen állapotokban benne élve talán nehéz elhinni, mégis igaz, hogy onnantól kezdve, hogy minőségi ételeket veszünk magunkhoz, sokkal kevesebb étellel fogjuk beérni. 
Az étvágy visszaesik.
Ez lehet hónapok kérdése, van akinél évben is mérhető.

Ezt az egészet nem kell túlmisztifikálni valójában, mert egyszerű, mint egy faék, de a teljes megértéséhez muszáj elmagyarázni.

 

Ha nem dőlnénk be a civilizációs, tápanyagoktól mentes élvezeti cikkeknek és manapság ételnek nevezett ipari hulladékoknak, hanem maradnánk a mindenkori emberi test számára való, valódi tápanyagokban gazdag VALÓDI ételeknél, az éhezésmentes fogyás önmagától is bekövetkezne.
Nem drasztikusan, nem úgy, mint egy fogyókúra által, nem szenvedéssel és nem gyorsan, de nem is fognak a sejtek éhezni, az anyagcsere rugalmas tud maradni és a test eléri az önmaga számára legoptimálisabb formáját és állapotát.
ÉS ÚGY IS TUD MARADNI.

Nem a fogyást kell tehát elsőrendű célnak kitűzni, hanem az alapanyagaink lecserélését olyanokra, amik azokat a ‘részecskéket’ tartalmazzák, amiből a sejtjeink boldogan épülnek fel.
Ha erre az alapra csúszik be néha-néha valami nem odavaló, az meg sem fog neki kottyanni.

És ez nem mindegy - hogy azt a mindig emlegetett és vágyott CSALÓnapot milyen állapotú anyagcserével tesszük be.
Egy, már tönkrement anyagcserével egy diétába betett csalónap biztos, hogy nem fog eredményt hozni - aztán a kudarc hozza a csalóhetet, csalóhónapot, csalóÉLETET, aztán meg a kampányszerű fogyókúrás fellángolásokat, amik mind tovább súlyosbítják a problémát, az állandó jojózást, majd inzulinrezisztenciát, pajzsmirigyproblémákat.
Ismerős ez valakinek? wink

Amikor már benne van az ember, akkor jön a pszichés része ‘nekem úgysem megy, mindentől hízok, biztos a hormonok, nem is én tehetek róla hanem rossz a genetikám, mindegy is, akkor inkább eszek mindent, úgyse tudok fogyni’  ezzel totál apátiába és dühbe taszítva magunkat a testünkkel kapcsolatban és a kör újra bezárul, mert ilyen érzelmekkel magunk iránt viszonylag nehéz pozitív irányba elindulni vagy kitartónak lenni - márpedig ez utóbbi nélkül, lássuk be, nem fog menni.

 

Aztán, ahogy sajnos a fogyás lesz az elsőrendű cél, elkezdődik a másik fajta éhezés, a mennyiségi éhezés IS. 
A minőségi mellett.

A 2 együtt, azaz a minőségi (tápanyagokban szegény) és a mennyiségi éhezés együtt pedig egyenesen katasztrofális eredményhez fog vezetni. Minél többször kínozzuk meg a biorobotot, annál kevésbé fog reagálni.

Miért? 
A kezdeti fogyást okozó, kevés kalóriás és nulla táptartalommal rendelkező étrend pár hét vagy hónap után törvényszerűen fog átfordulni éhségrohamokba, majd a ‘semmitől’ hízásba.
Ez ugyanis a testnek a túlélésre törekvése.

És nem elsősorban a túl kevés kalória miatt, hanem a tápanyaghiányok miatt, mert nem kap normális minőségben zsírt és abban oldódó vitaminokat és nem kap energiát jó minőségű, rostban gazdag szénhidrátokból és nem tud építkezni értékes állati fehérjeforrásokból.
Így lelassítja az anyagcserét, vele együtt a pajzsmirigy funkciója is sérül, elkezd mindent raktározni, hátha abból lesz egyszer energiája, persze ez nem igaz, de nincs jobb ötlete.

A tápanyaghiánytól persze jönnek a hormonális problémák, mert a mirigyek jó működéséhez is vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szükségük, amik nincsenek sem a csipszben, sem a kólában, pattogatott kukoricában, sem a péksüteményekben, de még a trapistasajtban sem.
Ez az a pont amikor már nem lehet tudni hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, a sz@r étrend nyírta ki a pajzsot vagy a pajzs rossz működése miatt van szimplán a hízás, de gyaníthatjuk, hogy inkább az első.

Sokszor a tápanyagok hiánya már az anyaméhben kialakul, amire később rájönnek a gyerekek brutál étkezési szokásai és kész a cukorbeteg és pajzsmirigyes 7-8-10 éves gyerek...

 

Ne fogyni akarj, hanem törekedj arra, hogy feltöltsd a sejtjeidet az igazi ételekben található anyagokkal, hogy elsősorban sejtszinten ne éhezz. 
Ez után jöhet csak bármi más.

Ja. És egy orbitális tévhit. Nem igaz, hogy kalória egyenlő kalória.
Ez akkor lehetne igaz, ha élettelen kályhák lennénk, nem pedig emberi testeket birtokolnánk.
Akkor szén-szén, kjoule-kjoule, kcal-kcal.
Nem, a testünk (egyedi) bonyolult és finom biológiai folyamatait nem lehet összehasonlítani egy élettelen kazánnal. ez nagyon buta dolog volna.

 

Ha egészséges testet, rugalmasan működő anyagcserét akarunk, ami nem reagál azonnal hízással egy kis kilengésre, akkor felejtsük el a sztereotípiákat - a kalóriacsökkentésről, a kötelező kis adagokról naponta sokszor, a kötelező tejtermék és teljeskiőrlésű gabonafogyasztásról és arról, hogy mindez márpedig mindenkinek jó.

 

Ja. És képzeljétek el, hallottam, hogy egy neves dietetikus hölgy egy nagy nézettségű beszélgetős műsorban elismerte, hogy az embereknek egyéni igényeik vannak, ahogyan évek óta képviseljük ezt az irányt, áttörve sok támadást a témában. Szuper dolog ez.

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás