Az egyensúlyi (kevert) típusról. Mert tényleg olyan sokan kértétek.
Csak a táplálkozási típusról fogok írni most, a hormontípusról nem, hogy ne zavarjon be. Mi 3 esetben kezdünk egyensúlyi étrenddel.
1. Ha a válaszai alapján aktuálisan vagy tartósan valóban annyira kiegyensúlyozott, tehát egyensúlyi típusba tartozik az illető
2. Ha libikókaszerűen, egymásan totálisan és szélsőségesen ellenkező válaszokat ad, mert már össze-vissza próbálgatott mindent és egyáltalán nem felismerhető, ilyenkor ezzel kezdünk
3. Ha állapotos vagy szoptat (de ekkor nem törvényszerű, hanem állapot kérdése)
Az egyensúlyi étrend értelemszerűen a fehérje (zsír) és a szénhidráttípus étrendje és arányai között fog elhelyezkedni. Nem annyira izgalmas téma talán, mint a szélsőségesebb típusok, de fontos, mert a fent felsorolt kategóriák miatt valóban sokakat érinthet.
Az egyensúlyi - kevert típus erős vonásai, jellegzetességei a szénhidráttípust és a fehérjetípust keverve jelennek meg.
Egy valódi egyensúlyi anyagcseretípus nagy különlegesség. Kevés ember tartja meg ezt a tulajdonságát felnőttkorára.
A gyerekeket bizonyos korukig (10-14 év) többnyire egyensúlyinak tartjuk, de más ott is egyre nagyobbak az elcsúszások a rossz táplálkozás következtében.
Minden típus célja az egyensúly megtalálása, neki ez sajátossága, rendkívül szerencsés, már amennyiben valódi egyensúlyi típus.
Bármennyire is 'átlagos' témának tűnik és nehéz jellemezni, a személyes anyag megírásánál nagyon durván oda kell figyelni a jellemzők figyelembevételére, mint például a hormontípus és a vércsoport és az egyedi érzékenységek, esetleges betegségek, amikre most nem térek ki.
Nem igazán lehet általánosítani.
Jellemzői:
Átlagos étvágy, rendszeres időközönként.
Nem különösebben kívánós, kivéve ha hormonálisan már el van csúszva (ez a másik téma)
Ha nem eszik túl sokat, alapvetően nem hízik.
Hiába egyesíti mindkét oldal előnyös tulajdonságait, a problémáikat is keverten hozhatja magával.
Arányok tekintetében a 'legszabadabb', legkevésbé megkötött típus.
Napi 3-4 étkezést igényel, megszokott időpontokban.
Az étrendjének kb. a felét (40-50%-át) kell kitegye a jófajta szénhidrátgazdag alapanyag, zöldségek, némi gyümölcs és némi biztonságos keményítő, a másik felét pedig (kb. 30+20%) keverten a fehérjében és zsírban gazdag összetevők.
ITT SINCSENEK NINCSENEK KŐBE VÉSETT SZABÁLYOK.
Nincs számolás.
Rugalmasság van és életszerű étrend egy életen át.
Egy percig sem kell görcsölni rajta, mert ott vész el az egész.
A belsőségek, puringazdag vörös húsok ügyét náluk a hormontípus és a vércsoport dönti el.
Nagyon ritkán még némi tejtermék is megengedhető, tényleg nagyon ritkán előfordul, hogy nincs kizáró ok.
Csodák pedig ritkán vannak, a finomított szénhidrátokra, rossz zsírokra, hormonálisan rájuk rossz hatással lévő ételekre ugyanúgy hízással és egészségügyi problémákkal fognak ők is reagálni. A kényes egyensúlyukra nagyon kell vigyázni azzal, hogy tartják a kiegyensúlyozott arányokat és nem csúsznak el sem a túlzott zsír-, sem a túlzott szénhidrátbevitel irányába. Ugyanúgy kerülnie kell a gabonákat, az édes gyümölcsöket, a legtöbb esetben a tejtermékeket, az alkoholt, koffeint, káros zsírokat, hüvelyeseket, mint a többieknek.
ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.