NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Az égetőrendszer 2016.04.04.

Írtam már a hormonok befolyásáról, amit a Bieler doki vett észre, írtam az idegrendszeri beállítottság fontosságáról, amin dr. Kelley dolgozott, de van itt még egy tényező.

Az úgynevezett "égetőrendszer". Ez egy bonyolultabb dolog. Biokémia. Minden élő sejtünknek van anyagcseréje.

Ezt a sejtanyagcserét citrátkörnek nevezzük. Van még millió neve, de most maradjunk ennél. Az emberi test az energiát főleg szénhidrátokból és zsírokból nyeri.

Vannak emberek, akiknél, hogy pontosan idézzem "fejlődéstörténeti okoból"- azaz attól függően hogy mi az eredeti genetikai származásuk,
a bevitt szénhidrátból (cukorból) nagyon gyorsan energiát termel a sejtei anyagcseréje, azaz a citrátköre.

Tudom, hogy bonyolult. A lényeg az, hogy ha egy genetikailag és sejtszinten "gyors égetésű" ember szénhidrátban gazdag ételt eszik, túl gyorsan és rövid idő alatt nyeri ki az energiát. Ez neki nem jó. Ez az a típus, akit a legjobban kinyír a ma elterjedt sokszor együnk keveset - tézis. Ráadásul zöldség-gyümölcs, teljeskiőrlésű gabona alapon.

Neki ez nem fog menni. Ő egy olyan fehérjetípus, akinek sok zsírra és elegendő fehérjére van szüksége ahhoz, hogy jól működjön. Láttatok már eszkimót gyümölcsöket enni meg rizst? Én se. Hangsúlyozom. A "gyors égetés" nem azt jelenti, hogy hányszor mész kakilni, hanem a sejtszintű energianyerésedet, szénhidrátokból.

A múltkor írt egy hölgy, hogy ő "gyorségetésű", de nem érti miért nem ehet zöldalmát magában, amikor az csak nemtomhánykalória.

EZÉRT.

Mert a zöldalmában lévő cukor az alapvetően gyors sejtanyagcserére gyorsító hatással van, ami csak tovább ingerli, ráadásul gyors vércukoremelkedést okoz, amit lecsap az inzulin és elkezdődik a hinta. Nap mint nap, hétről hétre, évről évre.

Én is ezt csináltam régen.

Ráadásul a pajzsmirigy hormontípusom KÍVÁNJA a gyümölcsöket. Egész nap almát ettem, mondván hogy az tök egészséges, közben meg egyfolytában azt éreztem, hogy majd' éhenhalok.

Ettől érzi néhány ember úgy magát egy éhgyomorra megevett alma után félórával, hogy ölni tudna valami normális kajáért.
Nem azért, mert az alma "savat csinál", hanem mert simán lehet, hogy ő egy gyors égetésű típus.

És eszik valami hasonlót, mert hát sokszor keveset az jó.
Ha még van egy olyan hormontípusa hozzá, mint az enyém, akkor ha végképp ártani akar magának, eszik valami édeset, mert a hormontípus kívánja.

Egy ilyen típus nem ehet egész nap, mert hazavágja magát. Ráadásul szénhidrátban gazdagon. Még akkor se, ha "dehát az csak egészséges gyümölcs, meg teljeskiőrlésű kenyér". Aztán meg jön az inzulinrezisztencia.


Miért van, hogy a paleo sokaknak beválik, sokaknak pedig nem? Vagy a vega étrend? Ezért.

Ha fehérjetípus vagy, paleóhoz passzoló hormontípussal, akkor nyert ügyed lehet. De ha te pont az ellenkező csoportba tartozol, "lassú égetésűként", akkor kösd fel a gatyád. Nem lesz tőle sok energiád.

Az alapból lassú sejtanyagcserédnek betolod a zsírt és kb. azt fogod érezni, hogy meghaltál. Neked szénhidrát kell. De nem ám lisztből és cukorból, hanem zöldségből és padadamm gyümölcsből. Mert neked jó. Kivéve ha a hormontípusod keresztbehúzza, de ez már egy másik téma.

Ha szeretnél kicsit pontosabb infót magadról ingyenesen, gyere a Tesztemre: Teszt

Gyors regisztráció után már töltheted is.  De még találhatsz a honlapomon sok egyéb érdekességet is. 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás