NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Alap táplálkozási piramis 2016.04.04.

Sokáig nem értettem józan paraszti ésszel, hogy miért ajánlják a cukorbetegeknek a szénhidrátokat, hiszen a szénhidrátokból cukor lesz, az meg hogy lehet jó egy cukorbetegnek?

Nagymamám cukorbeteg volt és a gyógyszer mellett ehetett bármit, sütit is. Már akkor se értettem. Hát a nevében van a betegségnek. CUKOR-betegség.

Azóta már megértettem, hogy miért gondolják ezt helyesnek, akár protokollárisan. Tehát. Valóban vannak emberek, akiknek alapvetően krónikusan alacsonyabb a vércukorszintjük. De vannak, akiknek minden szénhidrátgazdag kajára - igen, még a lassú felszívódásúakra is - nagyon gyorsan megugrik a vércukorszintjük, hirtelen magas lesz.

Az első csoportnak valóban szinten kell tartani a vércukorszintjét, mert ha leesik neki, akkor ő tényleg rosszul érzi magát.

És itt a csavar.

Mert ha azt hinnénk, hogy egyforma mindenki, akkor ebből egyértelműen levonnánk a következtetést:

Hogy nehogy leessen a vércukor, adjunk 3 óránként szénhidrátot.

Mindenkinek. Ha túlsúlyos, ha nem, ha férfi, ha nő, ha fiatal, ha öreg, mindegy.

Mentségre szóljon, hogy sokáig nem volt ismert az anyagcserék különbözősége.
Igaz, hogy amióta ismert, azóta sem akarják sokan elfogadni, mert nem ez van tanítva, tudom és értem én.

Na de ettől még ez van.

Ismétlem:

Vannak emberek, akiknek alapvetően krónikusan alacsonyabb a vércukorszintjük.
És vannak, akiknek minden szénhidrátgazdag kajára - még a lassú felszívódásúakra is - nagyon gyorsan megugrik, hirtelen magas lesz.

Az első csoportnak valóban szinten kell tartani a vércukorszintjét, mert ha leesik neki, akkor ő tényleg rosszul érzi magát.

Ők általában vékonyabb emberek, akik elsősorban a szénhidrátokból (leegyszerűsítve a cukrokból) nyerik az energiájukat.
Nem igazán híznak el, maximum az évek előrehaladtával pár kiló plusz zavarhatja őket (ami a viszont a hormonálisan nem nekik való dolgoktól rakódhat rájuk, de ez egy másik téma)

Náluk nagyobb eséllyel működni fog a sokszor keveset, szénhidrátgazdagon - elv.

Ők nem igazán problémások, nem is nagyon értik, hogy mások mit problémáznak annyit ezen a kérdésen, hogy evés, hízás, fogyás.

Ezért is foglalkozunk velük kevesebbet, mert ők viszonylag 'könnyű' esetek.

De mi van a másik csoporttal?

Ők ezzel a módszerrel belekerülnek egy folyamatos inzulinhintába, amitől nem sorolom, hogy milyen tüneteik lesznek.
Vércukor egekben, inzulin egekben. Fent-lent-fent-lent.
Na jó, inkább mégis sorolom: fáradékonyság. aluszékonyság. folyamatos ehetnék. kattogás a kaján. HÍZÁS. rosszabbodó vércukor-inzulin eredmények. hasnyálmirigy és esetlegesen még pajzsmirigyproblémák is.
Erre kapnak gyógyszert, rosszabb esetben inzulint. 
Ami mellett viszont már VALÓBAN vigyázni kell majd, hogy ne essen le a vércukor.

Az ő elsődleges energiaforrásuk ugyanis a zsír. 
A jó minőségű zsírokból nyerik elsősorban az energiájukat.

Nem állítom, hogy többen vannak, de azt igen, hogy köztük sokkal több a problémás ember, tehát mindenképpen többnek tűnnek.

Náluk borul a klasszikus, állítólagosan mindenkire igaz táplálkozási ajánlás.

Az ő állapotuk nem fog javulni. 
Ekkor lép életbe a kalóricsökkentés
Marad minden a régiben, sokszor enni csak még kevesebbet
Mi történik? Lelassul az anyagcsere. Alkalmazkodik a kevesebbhez. De hogy fogyás vagy javulás nem fog bekövetkezni, az szinte borítékolható. 
Egy szenvedéssé válik az egész.

Tudom, ez hülyeség, sok 'hülyeséget' szoktam mondani, meg 'marketingfogást' is. De csak logikusan gondoljátok végig:

Az emberek egy része miért érzi magát rosszul és hízik el ugyanattól az étrendtől, amitől egy másik részük mondhatni, hogy jó formában van és egészséges?

Azért mert lassabb az anyagcseréje? NEM! Azért mert MÁSABB az anyagcseréje.

Ez nem valamiféle misztikus dolog, hanem földrajz és éghajlatok és genetikai keveredés eredménye. Erről írtam már elég sokat.

A svéd nem fog rizsen és salátán élni. A pakisztáni nem fog jávorszarvast vagy lazacot enni. A GENETIKÁJA NEM ARRA VAN HANGOLVA. 

Vagyishát eheti, de hogy hosszútávon leépül tőle, az tuti. Még akkor is, ha oly' híresen egészséges. Vajon miért csinálnak a bevándorlók minden idegen országban saját éttermeket maguknak? Hogy túléljenek! Hát ennyi. A lényeg, hogy a legtöbb problémás embernek nem érdemes rizikóznia a vércukrával. Az ő szervezetük egyáltalán nem igényli, hogy 3 óránként 'szintentartásként végett' emelgetve legyen a vércukruk.

Sőt, szükségük is lenne hosszabb inzulinmentes időszakokra.

És igen, sok cukorbetegség megelőzhető lenne azzal, ha nem etetnénk az ebbe a típusba tartozó embereket '3 óránként-keveset' gyümölcsökkel meg mindenféle szénhidrátgazdag ételekkel.

Tök jó lenne végre figyelembe venni, hogy nem mindenki szénhidráttípus.

Ezt hagyjuk meg nekik. 
Ők sikeresek lehetnek vele.


www.bocsiviki.hu

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás