NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Akik egészsége még a sajátunkénál is fontosabb 2018.12.20.

Nyilván látjátok ti is, hogy gyerek és gyerek közt alkatilag mekkora különbségek vannak. Hogy van ez? A szokások sokszor öröklődnek? ESETLEG A TÍPUSOKKAL EGYÜTT? Hogy függ ez össze a végeredménnyel, miszerint teljesen más alkatúak lesznek ugyanattól az életviteltől?surprise Apai, anyai, nagyszülői ágról, ahogy láthatjuk az alkati jellemzőket is tetmészetesen örökölhetjük.

Ami fontos és ahogy látjuk, hogy egyáltalán nem a betegségre való hajlam öröklődik, ahogy állítják sokan. Sokkal inkább a táplálkozási típus öröklődik, ami viszont hajlamosíthat bizonyos betegségekre. Szóval. Miért is nem egyformák a gyerekek, amikor az oviban egy csoportba járnak, és ugyanazt eszik naponta 3-4-szer?surprise

Mert otthon nem ugyanazt kapják vacsorára? Nem, hanem mert már ekkor máshogy reagálnak ugyanarra a kajára. Ugyanúgy ahogy mi, felnőttek is. Gyerekkorban még jó esetben magas a vitalitás, pörög az anyagcsere, ezerrel megy minden, pajzsmirigy, hasnyálmirigy tök "újak", jól működnek, a növekedési hormon tombol. (Habár van, létezik igen, hogy egy kisbaba már inzulinrezisztensen jön a világra, a terhesség alatt elszenvedett anyai étrend miatt.sad)

De előfordul, hogy a gyerek a már sokszor ekkor is látható hormondominanciája miatt hajlamos hízásra például a tejtermékektől, így a reggeli kakaótól és a délutáni joghurttól néhány év után  elkezdhet bizony hízni. Pedig a gyümölcsjoghurt az egészséges, a reklám szerint is.indecision

Mi azt tapasztaljuk, és abból szoktunk elindulni, hogy a gyerekek általában (nem mind!) egy nagyjábóli egyensúlyi táplálkozási igényekről indulnak.
Mindent jól tolerálnak és elég sokáig nem is híznak. De azért attól is függően ahogy írtam, hogy milyen testtípust (hormontípust, hornondominanciát) örökölnek.

A hormontípus által okozott hízás pedig nagyban függ a szokásoktól. Ha az anyuka is hasonló alkat, azaz hormontípus, nagy valószínűséggel lesz elnézőbb azokkal az ételekkel kapcsolatban, amiket ő is szeret, mit is hozzak fel példának, talán ismét a tejtermékeket? Péksüteményeket? Ki volt téve az ovinkban a faliújságra egy felhívás, hogy azonnal vigyük orvoshoz a gyereket, ha a felsorolt tüneteket észleljük, mert cukorbeteg lehet és az nem játék.. na az tényleg nem játék.

De mitől lesz cukorbeteg egy gyerek? Már ha nem veleszületett IR-es, ahogy feljebb írtam? És most csak hangosan gondolkozom. Lehet, hogy van egy genetikailag örökölt, sokkal érzékenyebb hasnyálmiriggyel megáldott szervezete, egy nagyobb zsír-kevesebb szénhidrát-igényű anyagcseréje, ami bizonyos kor és bizonyos életviteli és étrendi behatások után szépen elkezd beállni neki.

És őt főként szénhidrátokkal etetik, mivel az van előírva. Péksütemények, csoki, kakaó, müzli, lekvár, szerintem nem kell sorolnom.. Egy nagyobb szénhidrátigényű gyerek ezt valamennyivel tovább tolerálja, de jót neki se tesz.no Aki meg nem, azon hamar látszik.

Szóval figyeljetek rájuk akkor is, ha sokszor nem könnyű. Figyeljetek, hogy mire hogy reagálnak, ha látjátok, hogy hízásra hajlamosak, akkor ne hanyagoljatok el őket, mert a későbbi egészségüket alapozzátok vagy nem alapozzátok meg. Nagyjából azért már tudjuk, akik ezen az oldalon vagyunk, hogy miket érdemes elhagyni illetve kicserélni az étrendjükben. És, hogy a hagyományosnak számító táplálkozási tanácsok sok esetben nem érvényesek.frown

Számomra is még talán a gyerekeim későbbi alkata (a legnagyobbé mondjuk azért már erősen körvonalazódik), de mindenképpen igyekszem megtenni mindent, amit itthon tudok az egészségünk érdekében. Egy érdekesség: egyik gyerekem sem ivott még soha tehéntejet, sem kólát.smiley


www.bocsiviki.hu
 

Iratkozz fel hírlevelünkre,

ha tetszenek az írásaim és szeretnél értesülni a legfrisebb cikkeim megjelenéséről és hasznos információkról.

Kosár

Összesen $0.0

Megrendelés

Bezárás